2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kettős állampolgárság: újra a Fidesz tervei között

A kettős állampolgárság ügye is szerepel a Fidesz európai parlamenti választási programjában, amelyben határozottan támogatják Horvátország és Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását.
2009. május 14. csütörtök 21:05 - HírExtra
Az Igen, Magyarország többre képes című, 280 oldalas dokumentumot szerdán mutatták be egy konferencián. A program Martonyi János volt külügyminiszter előszavával kezdődik, majd értékelik Magyarország helyzetét az Európai Unióban és részletesen foglalkoznak az uniós szakpolitikával.

A schengeni övezeten kívül rekedt határon túli magyarokkal kapcsolatban a Fidesz programja alapvetően úgy véli, hogy a szomszédos országokban élő magyarok minél egyszerűbb beutazása Magyarországra és az unióba elsősorban magyar kormányzati akarat kérdése. Szerintük a zökkenőmentes vízumkiadás és határátlépési feltételrendszer kialakítása, valamint az ehhez kapcsolódó, az utazókat terhelő költségek kompenzációja jól működő kormányzat esetén elérhető.

Másrészt úgy vélik, hogy az unión kívül élő két, határon túli magyar közösség, a Vajdaság és Kárpátalja esetében a különböző uniós megfontolások (diszkrimináció tilalma) miatt az állampolgárság legegyszerűbb rendezése az egyéni kérelemre megadott honosítás, azaz a "kettős állampolgárság".

A Fidesz programjában azt írják, hogy a letelepedés nélküli állampolgárság megadásának - egyéni kérelem alapján - "a szocialista propaganda állításaival szemben" nincs sem nemzetközi jogi, sem uniós akadálya, ez továbbra is tagállami kompetencia.

A Fidesz fontosnak tartja azonban, hogy az állampolgárság megadása mellett olyan ösztönző rendszer épüljön ki, amely segíti a jövendőbeli magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok szülőföldön maradását. Hangsúlyozzák azt is, hogy erre a problémára a végleges megoldást Szerbia és Ukrajna majdani uniós, illetve Schengen-tagsága hozza majd meg.

A Fidesz a legfontosabb célok egyikeként nevezi meg, hogy Románia és Bulgária saját felkészülési menetrendjének megfelelően, várhatóan 2011-ben, a soros magyar uniós elnökség idején csatlakozhasson a schengeni térséghez, így az erdélyi magyarok is teljes mértékben élvezhetik majd a szabadság térségéből fakadó jogokat.

Az európai bővítési folyamatról azt írják, Magyarországnak érdeke, hogy a közvetlen szomszédsága, amikor arra felkészült, az unió tagjává váljon. Mindezek alapján határozott igent mondanak Horvátország mielőbbi csatlakozására, és célként határozzák meg azt is, hogy Szerbia is mielőbb az unió tagjává váljon.

Hosszabb távú célként nevezik meg, hogy Ukrajna, Moldova, de politikai változás esetén Fehéroroszország is az unió tagjai legyenek. A Fidesz szerint saját nyugat-balkáni bővítési stratégia kidolgozására is szükség van, és ez egyes pontokon akár el is térhet a hivatalos EU- vagy NATO-politikától. Úgy fogalmaznak: "Abba kell hagyni a ma jellemző +mismásolást+, annál több kell, mint hogy behúzódunk a franciák, németek, mások háta mögé".

Törökország uniós csatlakozásáról azt írják, hogy a jelenleg 73 milliós, de 2050-re várhatóan 100 milliós ország felvételével jelentősen átalakulnának az unión belüli intézményi és tagállami erőviszonyok, a közös politika végrehajtása komoly reformok nélkül ellehetetlenülne, ezért nyilvánvaló, hogy a tagság csak hosszabb távon, Törökország mélyreható politikai, társadalmi és gazdasági átalakulása, valamint az EU-felkészülése után képzelhető el. A Fidesz szerint a nyitott végű csatlakozási folyamat, melyet Brüsszel és Ankara is elfogadott, megfelel a magyar érdekeknek.

Az Európai Unió külkapcsolatairól a Fidesz álláspontja az, hogy az európai polgárok biztonsága és jóléte érdekében az Európai Uniónak növelnie kell világpolitikai befolyását, ehhez pedig hatékony közös kül- és biztonságpolitikára, illetve közös biztonság- és védelempolitikára van szükség.

A Fidesz szerint az unió külkapcsolataiban és biztonságpolitikájában elsődlegességet kell élveznie az észak-amerikai szövetségesekkel folytatott széles körű együttműködésnek. A transzatlanti együttműködés kulcsterületének tekintik a következő években is az afganisztáni és iraki szerepvállalást, valamint a pakisztáni destabilizálódás, illetve az iráni proliferációs törekvések elleni fellépést.

Irakról azt írják: Magyarország uniós tagállamként abban érdekelt, hogy Európa délkeleti szomszédságában béke és stabilitás uralkodjon, ezért továbbra is támogatják az iraki nép kérésével összhangban álló nemzetközi szerepvállalást. Remélik, hogy az Obama-adminisztráció által bejelentett kivonulási menetrend elősegíti ezeknek a céloknak a megvalósulását.

A Fidesz feltételeken alapuló partnerséget szorgalmaz Oroszországgal. Szerintük a transzatlanti közösségnek közös Oroszország-politikát kell kialakítania, amely arra az elvre épül, hogy Magyarországnak nem érdeke sem egy elszigetelődő, frusztrált, sem egy agresszív és a legfontosabb külpolitikai kérdésekben az unió és az Egyesült Államok érdekei ellen fellépő Oroszország.

Úgy vélik, hogy Európai Unió tagállamainak egységesen, egymás érdekeit figyelembe véve kell jó kapcsolatokat építeniük Oroszországgal, és ellen kell állniuk mindenfajta megosztási kísérletnek, illetve az egykori szovjet érdekszféra-építés akár politikai, akár gazdasági formában történő felelevenítésének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását