2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nagyot bukhat a magyar állam!

A magyar kormány visszavonta az Advertum Kft-nek nyújtott 5,2 milliárd forintos állami kezességvállalást. A HírExtra információi szerint a cég közel tízmilliárd forintra pereli ezért az államot.
2009. május 14. csütörtök 18:49 - HírExtra
Enyhén szólva is rendkívül visszás lépés a kormány részéről, hogy visszavon egy már aláírt kormánygaranciát. Az ilyen cselekedetnek egyetlen következtetése lehet: a magyar állam nem megbízható partner. Pedig minden piaci szereplő tudja, hogy az állam a legjobb adós, az állami garanciavállalás a legerősebb kötelezettség.

Mindezt annak ellenére kell elmondani, hogy maga az ügylet már kezdettől fogva furcsa. Az állam eredetileg a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga adósságát szerette volna rendezni. Másképpen szólva minél előbb behajtani.

Színre lép a cég


A Liga 3,1 milliárddal tartozott az államnak, amely tartozás gyakorlatilag le is járt, az APEH pedig lassan kopogtatott az ajtón. Ekkor jelentette be az Advertum Kft – akik a kelet-magyarországi régióban vannak jelen, mint több médiumot működtetető magánvállalkozás – hogy átvállalják az adósságot.

Azaz egy kereskedelmi banktól hitelt vesznek fel, abból kifizetik a Liga tartozását. Az ügyletben így azonban nem lett volna semmi turpisság. Igaz, ki az a bolond, aki más adósságát kifizeti, hogy onnantól az ő pénztárcáját nehezítse?

Ezért azt találták ki, hogy a felvett hitel ne csak 3,1 milliárd legyen, hanem 5,2. És mindezen hitel felvételéért az állam vállaljon kezességet. A fennmaradó 2,1 milliárdból pedig az állammal kötött szerződés szerint az Advertum médiabirodalmat építene ki. Márpedig ne legyünk naivak, ez nyilván úgy zajlott volna, hogy a kialakítandó országos médiahálózat a baloldal szája íze szerint működött volna.

Az ügylet megköttetett

Az Advertum a megállapodás szerint át is vállalta a 3,1 milliárdnyi tartozást, azaz tehermentesítette a futball klubokat. Ezután jóhiszeműen, bízva a kormánygaranciában és a kereskedelmi bankokkal az állami kezességvállalás mentén megkötött megállapodásokban, elkezdte felvásárolni az ország különböző pontjain a már meglévő rádiós frekvenciákat.

A történethez hozzátartozik, hogy az Advertum érdekeltségei közé tartozó cég, az MTC Jonatán Kft. több rádiós frekvenciával is rendelkezett, ám azokat az ORTT bezáratta, mert a cég nem fizette ki a sugárzási díjat. Jegyezzük meg, hogy egy olyan cégnek, mely több rádió esetében sem fizeti ki a sugárzási díjakat, nem biztos, hogy kormánygaranciát kellett volna kapnia. De kapott.

Új szelek


Mindenestre jött a kormányváltás és a kocka fordult. A Bajnai-kormány úgy döntött , felrúgja a szerződést, kilép a garanciavállalás mögül. Hogy most már miért, csak ők tudják. Ezzel látszólag lehetetlen helyzetbe hozta az Advertum Kft-t. Valójában azonban saját magát, hiszen ezzel azt nyilvánította ki, a magyar állam nem megbízható partner. Ráadásul alighanem egy jó nagy pert is kap majd a nyakába.

A HírExtra úgy tudja, az Advertum közel tízmilliárdos kártérítést követelhet majd a szerződés felrúgásáért. A helyzetet ismerve, a pert – ha nem is ítélnek oda ekkora összeget, de – jó eséllyel meg fogja nyerni, az állam pedig bukik. És félreértés ne essék, ha az állam pénzt bukik, akkor azt mi bukjuk, a mi zsebünkből gurulnak majd ki a forintmilliárdok.

Mindent meg lehet magyarázni


Az Advertum közleménye
"A kormány mai határozata - a már megkötött és a Magyar Államot képviselő Pénzügyminisztérium által elismert egyéb szerződésekre vonatkozóan is - jogszabálysértő, egyben a magyar labdarúgás és a magyar költségvetés számára rendkívül káros. Jelen helyzetben elsődleges feladatunk a Magyar Állam képviselője által jogellenesen okozott kár enyhítése, melyet követően kénytelenek leszünk a fennmaradó, nagyságrendileg több milliárd forintos kárunk megtérítése iránti intézkedéseket megtenni, valamint e jogszerűtlen helyzet előidézőinek felelősségre vonását kezdeményezni"
A kezesség visszavonását Budai Bernadett kormányszóvivő azzal magyarázta, hogy az Advertum nem teljesített időre bizonyos általa vállalt feladatokat. Mi azonban úgy tudjuk, a döntés mögött az MSZP politikai játszmái vannak.

Felkerestük a Pénzügyminisztériumot, hogy árulják el, mik azok a konkrét feladatok, amiket nem teljesített időre az Advertum? Erre némileg kitérő választ kaptunk. A tárca sajtóosztálya már nem a konkrét feladatokra hivatkozik, hanem egyeztetésre a két fél között. Mint írják: „az egyeztetés olyan mértékben elhúzódott, hogy meglátásunk szerint nagymértékben növekedtek a projekt megvalósításának kockázatai.”

Hozzáteszik azt is, „a magyar gazdasági környezet is drasztikusan megváltozott, jelentősen romlott, ami miatt a Pénzügyminisztérium végül is azt javasolta a kormánynak, hogy vonja vissza eredeti határozatát.”

Az erkölcs

Ugyan pénzügyi, politikai és jogi problémák is felmerülnek az ügyben, a lényeg azonban mégsem ez. A gond itt, mint olyan sokszor, megint erkölcsi. Abban az országban, ahol a kormány sem megbízható, és gond nélkül állhat el szerződésektől, mit várjunk a kisebb szereplőktől? Miért csodálkozzunk, hogy nem fizetnek ki fővállalkozók alvállalkozókat, sőt, lassan senki senkit...?

Mondják: fejétől bűzlik a hal. A kormány ezt most megerősítette.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2009. május 15. 09:25
Jó látni, hogy vannak akik írnak ilyenekről. Gratulálok!
csak lássuk be, hiába...
duncan
2009. május 14. 21:08
Egyetértek az előttem szólóval.
talán éppen azért léptek ki most a dolog mögül, mert nem akarnak börtönbe menni
toma1964
2009. május 14. 20:01
Azokat kellene börtönbe csukni akik ilyen kezességvállalási szerződéseket kötnek közpénzből.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását