2024. június 16. - Jusztin

MDF: Sikertelen frakcióalakítás

Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András törölték magukat az MDF soraiból - írta Herényi Károly elnökhelyettes a párt országos választmánya tagjainak küldött levelében, amelyet szerdán az MTI-hez is eljuttattak.
2009. május 13. szerda 10:36 - HírExtra
A levél ismertetése szerint a választmány május 9-ei, csaknem kilencven százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelent meg, vagy adott pozitív nyilatkozatot Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András a május 11-ei frakcióalakításról.

Ezáltal az MDF az egykori fideszes képviselők csatlakozásával együtt sem tudta megalakítani parlamenti frakcióját. Az MDF alapszabálya egyértelműen fogalmaz: az illető politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, "s ezzel elváltak útjaink" - írta a levélben Herényi Károly.

A dokumentum szerint az alapszabály 9. szakaszának 3. bekezdése úgy rendelkezik, hogy törléssel szűnik meg a tagsági viszony, ha a párt jelöltjeként megválasztott országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati képviselő (...) a képviselőcsoport megalakításában nem vesz részt.

Az elnökség már április 22-én jelezte az MDF országgyűlési képviselőinek, hogy azonnal lépjenek fel a frakcióalakítás érdekében. "Tettük ezt azért, mert tudtuk, hogy az MDF EP-listavezetőjének személye, Bokros Lajos, második helyezettje, Habsburg György kellő garancia arra, hogy mi mutassuk meg Magyarországnak a kiutat a kétpárti, populista, az országot tönkreverő politikából, Európa pedig a nemzeti érdekeket professzionálisan érvényesítő magyar politikusokkal találkozzon."

"Ehhez képest, Katona Kálmán és Hock Zoltán megnyilatkozásai óriási károkat okoztak az MDF-nek, lassan már úgy tűnt, hogy szándékosan ők akarnak a kampány arcaivá válni, ellehetetlenítve közéleti szerepvállalásunkat" - fogalmazott Herényi Károly.

"Az MDF-nek első az ország, második a Parlament. Első a programunk tiszta képviselete és csak második a frakció megalakítása. Csak őszintén és hitelesen lehet sikeresen politizálni, értékek nélkül és a többségi akarat mellőzésével azonban nem" - hangsúlyozta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását