2024. április 20. - Tivadar

Az európai cigányságot képviselnék

A teljes európai cigányságot képviselné az MCF Roma Összefogás Párt az Európai Parlamentben (EP), ha mandátumot szereznek a június 7-i választáson - mondta Kolompár Orbán, a roma párt elnöke választási listájuk jelöltjeit bemutatva szerdán Budapesten.
2009. május 13. szerda 15:12 - HírExtra
A roma politikus, aki az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is, történelmi pillanatnak nevezte, hogy Európában elsőként tudtak önálló roma listát állítani az EP-választásokra.
Az MCF Roma Összefogás Pártot 21.207 ajánlószelvénnyel, 34 fős listával vette nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB).

A jelölteket bemutató sajtótájékoztatón Kolompár Orbán úgy fogalmazott: másként kell gondolkodnunk, mert az EP-választásnak az a tétje, hogy megszűnik-e a cigányság elleni beteges ámokfutás, tudnak-e békében élni romák és nem romák, ugyanis káosz van nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában, mindenhol megjelent a cigányellenesség.

A roma politikus azt mondta, a teljes európai cigányságot kötelességük megjeleníteni az EP-ben, mert az utóbbi öt évben erre nem volt mód. Az MCF elnöke szerint eljött az idő, hogy aki elutasítja az erőszakot, tenni akar saját és gyermeke jövőjéért, az az utcai erőszak helyett a szavazófülkékben vívja meg a harcát, ezért oda hívja a romákat és a nem romákat egyaránt.

Választási programjáról - újságírói kérdésre - elmondta, azt kívánják elérni, hogy a 2010-es uniós költségvetést már úgy fogadják el, hogy az európai cigányság a tagállamokon keresztül célzott roma programokra kapjon támogatást, törvény-, vagy alkotmánymódosítással akadályozzák meg a cigányellenesség térnyerését, de sürgetik a cigánytelepek felszámolását, a piacképes szakképzést, munkahelyteremtést és az óvodai, valamint az alapfokú oktatás szakfejlesztését is.

Az MCF listáját egy 21 éves egyetemista közgazdász hallgató vezeti, de olyan roma és nem roma szakembereket is indítanak, "akik sorsközösséget vállalnak a cigánysággal". Kis Zsolt listavezető úgy fogalmazott: eljött az idő, hogy bevonják a roma értelmiséget és fiatalságot a politikai életbe és a közösség sorsának alakításába, mert "saját bőrén tapasztalja", ma mit jelent cigánynak lenni.

A jelöltek között főként egyetemet végzett roma fiatalok indulnak, szerepel a listán repülőgép mérnök, tanár, szociális munkás, ügyvéd és kőműves is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Magor
2009. május 14. 20:18
...már csak saját országot kell kérni az EU-tol...mert az ugye nincs nekik ezen a bolygón!
Szerintem lazán előállnának egy ilyen követeléssel!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását