2024. május 6. - Ivett, Frida

Kirúgták a főparancsnokot

Hétfőn elbocsátották az amerikai afganisztáni erők főparancsnokát, miután mind a Pentagon, mind a Fehér Ház megállapította, hogy a győztes háború érdekében „friss gondolkodásmódra” van szükség.
2009. május 12. kedd 19:09 - Tatai Gábor
David McKiernan tábornok mindössze 11 hónapot töltött Afganisztánban a NATO-erők vezető tisztjeként, már az utódját is megtalálták Stanley McChrystal altábornagy személyében. McChrystal korábban akkor szerzett hírnevet magának, amikor az iraki különleges erők parancsnokaként, egy rajtaütés során saját kezűleg végzett Abu Musab al-Zarqawi-val, az al-Kaida egyik magas rangú vezetőjével.

Váratlan elcsapás




Nem illett a képbe
Bár az elnök az Afganisztánban szolgáló amerikai erők létszámnövelésével, az évvégéig 60 ezer főre akarja duzzasztani a szolgáló katonai személyzetet, McKiernan korábban azzal panaszkodott, hogy a nemzetközi erők még így is legalább két zászlóaljjal kevesebben lesznek, semhogy patthelyzetbe tudnák szorítani a tálib erőket. A Fehér Ház már korábban felismerte, hogy a régió militáns aktivitása szignifikáns erősödést mutat, melyet a tervezett 21 ezer fős erősítéssel többet már nem lehetne kordában tartani, ám McKiernan hozzáállása nem igazán tesz jót a morálnak, legalábbis a Pentagon szerint: „Az új elnökünk egy újfajta politikát vezetett be Afganisztán irányában. Új stratégiánk van, új küldetésünk és új nagykövetünk. Úgy gondolom, az új katonai vezetés szintén szükséges” – mondta Gates.
Robert Gates, amerikai védelmi miniszter, a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a döntés a katonai vezetőkkel és az elnök beleegyezésével történt, majd személyesen kérte meg a tábornokot, hogy nyújtsa be a lemondását. „Most érkezett el az alkalmas pillanat arra, hogy változtatásokat eszközöljünk, mivel éppen az új afgán stratégia kivitelezési fázisának a legelején vagyunk. Arra próbáltunk koncentrálni, hogy egy egészen új gondolkodásmódot, egy újfajta szemléletet vigyünk a problémába, hogy minél gördülékenyebben tudjon a küldetés előre haladni” – magyarázta Gates.

A hétfői bejelentés teljesen váratlanul érkezett. Épp csak az elmúlt napokban jelezte a Pentagon, hogy egy új altábornagyot kíván McKiernan mellé küldeni, akinek a háborúval járó mindennapi tennivalók szervezése lenne a dolga, hogy McKiernan zavartalanul koncentrálhasson az általános stratégiára. Azt is hetek óta lehetett tudni, hogy sem Gates, sem Obama nem elégedett a kialakult afganisztáni és pakisztáni helyzettel, az elfajuló harcok mellett, biztonsági kérdésekben sem történt előremenetel.

Koncepcióváltás

Stanley McChrystal altábornagy az iraki különleges erők főparancsnokságáról fog Afganisztánba utazni, hogy átvegye az új megbízását. Egyik alakulata, korábban érintett volt Szaddam kézre kerítésében is. Eddigi posztjából fakadóan, McChrystal nagy tapasztalattal rendelkezik a „kollaboratív hadviselésben”, mely a konvencionális hadászattal szemben, sokkal inkább az emberi hírszerzésre, az elfogott üzenetekre és lehallgatott kommunikációs csatornákra épít. Miután Gates nem volt hajlandó egyértelműen kifejteni, hogy mi is okozta a McKiernan-al kapcsolatban a csalódást, csak arra gondolhatunk, hogy főnökei túlontúl hagyományos stratégának gondolták.

McKiernan hatalmas eredményeket és rangos sikereket ért el a földi hadviselésben, amikor évekkel ezelőtt Irakban szolgált, de úgy tűnik az afgán helyzet komplexitásában nem tudott érvényesülni, emellett az általa preferált harcmodor számára nincs több lehetőség az afganisztáni hadszíntéren azután, hogy Obama kijelentette: „Egyedül csupán a katonai erővel, nem lehet megnyerni az afganisztáni háborút”. Az ezzel kapcsolatos reformok egyaránt tetten érhetőek a folyamatos tárgyalási próbálkozásokban és a robotpilótás fegyverviselésben is, ám ennek ellenére, a múlt héten Hamid Karzai afgán elnök Washingtonban tett látogatásával majdnem egy időben, a vezetést az a vád érte, hogy egy amerikai légitámadásban 130 civil is az életét vesztette.
Forrás: HírExtra / BBC News / CNN / Times ONLINE
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását