2024. június 17. - Laura, Alida

Fidesz: Munkahely- és családellenes a Bajnai-csomag

A Fidesz vállalkozásellenesnek, munkahelyellenesnek és családellenesnek tartja a hétfőn elfogadott adó- és nyugdíjcsomagot - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. május 12. kedd 12:06 - HírExtra
A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: Bajnai Gordon miniszterelnöknek és kormányának semmilyen felhatalmazása nincs arra, hogy elvegye a pénzt az emberektől. Az Országgyűlés hétfőn a szocialisták és a szabad demokraták szavazataival elfogadta a Bajnai-kormány válságkezelő csomagjának első elemeit tartalmazó adótörvény-módosítást, amelynek értelmében július 1-jétől 20-ról 25 százalékra nő az áfakulcs, bevezetnek egy 18 százalékos, kedvezményes kulcsot az alapvető élelmiszerekre, augusztus 1-jétől pedig a távhőre. Emellett január 1-jétől visszamenőleg 1,9 millió forintra emelkedik az szja alsó, 18 százalékos sávhatára, július 1-jétől a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék. A

nyugdíjmódosítások szerint megszűnik a 13. havi nyugdíj július 1-jétől, valamint emelkedik a nyugdíjkorhatár és az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad. Pelczné Gáll Ildikó szerint a csomag 200 ezer munkahelyet veszélyeztet, családok százezreit hozza lehetetlen helyzetbe, vállalhatatlan nehézségek elé állítja a nyugdíjasokat, nem tudja beindítani a gazdasági növekedést, sőt "mélyütést" jelent a magyar gazdaság számára. A Fidesz alelnöke szerint a csomag azért munkahely- és vállalkozásellenes, mert a legoptimistább gazdasági elemzők szerint is 200 ezer munkahelyet veszélyeztet, ez pedig a költségvetés szociális kiadásait fogja növelni.

A politikus szerint a csomag családellenes, mert családok százezreit hozza lehetetlen helyzetbe azzal, hogy a családi pótlékot és az anyasági támogatást adóalapot növelő tételként határozza meg, vagyis tulajdonképpen megadóztatja. Arra is kitért, hogy a 13. havi nyugdíj elvétele a Fidesz számításai szerint 8 százalékos, egyes nyugdíjas szervezetek szerint 10 százalékos nyugdíjcsökkenést eredményez.

Pelczné Gáll Ildikó szerint az áfaemelés "mélyütés" a magyar gazdaságnak, hiszen visszafogja a fogyasztást, ami miatt főként a hazai vállalkozások mennek majd tönkre. Hozzátette, hogy az áfaemelés rendkívül igazságtalan is, mert a napi fogyasztási cikkek árát emeli meg, és hiába a kedvezményes áfakulcs, ha a termék előállításához szükséges szolgáltatás vagy alaptermék áfája emelkedik.

Kérdésre válaszolva Pelczné Gáll Ildikó a csomag egyetlen pozitív elemeként említette a járulékcsökkentést, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak egy tétel, szemben 99 negatív elemmel. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Warvasovszky Tihamér szocialista képviselő nemmel szavazott 13. havi nyugdíj megszüntetésére és tartózkodott az adócsomag szavazásánál, a fideszes politikus azt mondta: a képviselő nyilván érezte, hogy a székesfehérvári választók ezt várják el tőle. Pelczné Gáll Ildikó szerint az lett volna a helyes magatartás minden szocialista képviselőtől, hogy mérlegelik döntésük következményeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását