2024. május 26. - Fülöp, Evelin

A politika feladata a gyülekezési törvény megoldása

A gyülekezési törvény módosítására volna szükség, de ez nem a rendőrség, hanem a politikusok feladata.
2009. május 12. kedd 16:41 - HírExtra
Kaltenbach Jenő, a panasztestület elnöke elmondta, hogy számos problémát okozott a rendőri igazoltatás. Ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy az igazoltatást ma már pontos jogszabály írja körül, tehát nem lehet "csak úgy igazoltatással zavarni az embereket".

A másik gyakori panasz a fokozott ellenőrzések elrendeléséhez köthető, mivel ezek gyakran indokolatlanok, például az ellenőrzés hatálya alá kerülő terület nincsen pontosan meghatározva, "illetve azt tapasztaltuk, hogy az egyes rendőrök, akik a fokozott ellenőrzésben részt vesznek, nincsenek tisztában az intézkedéseik jogalapjával", ezért nem is tudják pontosan felvilágosítani az embereket, hogy miért ellenőrzik őket.

További problémás pontként említette az elnök a rendőri előállításokat, amelyeknél főleg az előállítás időtartamával - amelyet pontosan meghatároz a jogszabály - kapcsolatban merültek fel panaszok.

Súlyos problémák merültek fel továbbá a bilincselési és a tömegoszlatási gyakorlattal kapcsolatban is - mondta Kaltenbach Jenő, hozzátéve, hogy időközben jogszabályváltozás történt például a spontán tüntetések kezelésében.

Az elnöke szerint a rendőrség együttműködő volt velük, de gyakran lassú és nem megfelelő tájékoztatást adott a panasztestületnek.Juhász Imre, a testület elnökhelyettese elmondta, hogy a tömegrendezvények békés jellegének megítélésével is gondok vannak a rendőrségnél.

Ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy egy kis csoport vagy egy ember miatt nem lehet feloszlatni az egész rendezvényt.A testület beszámolóját a honvédelmi bizottság tudomásul vette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását