2024. április 29. - Péter

Leadott EP cédulák: A Jobbik szerint a cigányok hamisítottak

A szidalmaktól, és gyűlöletkampányoktól sem mentes EP-választás kampányának legújabb botránya a leadott kopogtatócédulák körül alakult ki. A Jobbik delegáltja szerint a roma párt csalt, az SZDSZ meg hibázott - így irány a Legfelsőbb Bíróság.
2009. május 11. hétfő 19:19 - Pásztor Balázs
Csoda ország

Magyarország politikai szempontból egy csodaország: kész csoda, hogy az állandó marakodások közepette még egybe tudott maradni. Ebben az országban nincs olyan fontosabb politikai esemény, amelyben nemhogy összefogás történne, hanem vádaskodások, és anyázások nélkül telne el. Itt van most egy olyan egyszerű ügy is, mint a leadott kopogtatócédulák Országos Választási Bizottság és a bejutottak által delegált tagok segítségével való átnézése.

Az OVB jelenlegi feladata, hogy a beérkezett szelvényeket átnézze, és ha megvan a hibátlan, hamisítatlan, szükséges 20.000, akkor kinyilvánítsa az indulás érvényességét. Aki már ezen átjutott, az delegálhat egy főt az OVB-be, hogy segítse a testület munkáját - és természetesen hogy kardoskodjon a párt érdekei mellett, amely hivatalosan nemhogy nem feladata, hanem tilos is. A Jobbik adta be elsőnek a 20.000 szelvényét, így az ő bejutását nem tudta semmilyen kisebb párt delegáltja akadályoztatni (a parlamenti frakcióval bíró pártok álladnó delegált tagokkal rendelkeznek), ám ő bármelyik párt ajánlószelvényeit átnézhette.

Botrány-gyár

A jobbik választottja Novák Előd lett - ki tényleg hoz némi színt a szemüveges, unott arcú, jogászi képzettséggel rendelkező delegáltak körébe. Véleménye szerint az egész delegáció szörnyű, hisz mindenki csak a rivális pártok szelvényeit (az MSZP delegáltja csak a Munkáspárt, míg az SZDSZ-é csak az LMP-HP céduláit) forszírozza, így egyértelműen kiütközik a politikai részrehajlás. Nem úgy, mint ő: hisz Novák nem a riválisok, hanem az ellenfelek szelvényeire szállt rá, ami talán még nagyobb gusztustalanság.

A Jobbik SZDSZ-el való harca már az utcák óriásplakátjairól is visszaköszön, így nem meglepő, hogy a szélsőséges párt az OVB berkein belül folytatja a harcot: Novák szerint az SZDSZ kihagyta a keltezést, így érvénytelen a liberálisok indulása. Az OVB reakciója nem volt meglepő: megsimogatta szépen az ifjú titán fejét, majd visszaküldte szavazatokat nézegetni. E döntés némiképp érthető is: az egy dolog, hogy az SZDSZ vétett egy szép kis hibát - amit némi odafigyeléssel ki lehetett volna küszöbölni -, de ezért kissé aránytalan lenne eltiltani őket az EP választásokon való indulásról.

Égessék el!
Gusztos Péter a hétfői parlamenti felszólalásában közölte, hogy pártja közjegyző előtt fog elégetni minden le nem adott kopogtatócédulát és a többi pártot is erre kéri - ami a Fidesz állítólagos másfél milliójával környezetszennyezést is okozhat. Eme látványos megmozdulást minden valószínűség szerint azért kérte, mivel a jelenleg hatályos törvények szerint minden ajánlócédulát meg kell semmisíteni, és a tárolt adatokat is ki kell törölni, hogy ezek adataival ne lehessen visszaélni. Ám nyílt titok, hogy ezt egyik párt sem tartja be, és ezen nem is nagyon akarnak változtatni.
Azonban Novák vissza is tért, ezúttal a MCF Roma Összefogás Párt céduláit lobogtatva, hamisítást emlegetve (a választás nem meglepő, ha figyelembe vesszük a Jobbik nyílt cigány-ellenességét). Az eset leginkább egy duplacsavarhoz hasonlít: Novák közli, hogy az általa röptében megvizsgált 1188 cédulából 366 hamis, így valószínűleg ennél jóval több az. Igen ám, csakhogy ezek az adattartalmilag vagy formailag érvénytelen cédulák voltak, és az érvényesnek talált 21207-et ez nem érinti (ezt Novák is elismeri a hosszabb közleményben). Aztán az is kiderül, hogy az OVB egyetlen másolatot sem vett észre, így az átjutottak közt is bőven akadhat hamis - ami viszont véget vethetne az MCF bejutásának.

Ekképp tényleg érdemes lett volna jobban átnézni azokat a szavazatokat, csakhogy az OVB, és annak összes tagja (a KDNP delegáltjának kivételével) ezt elutasította, és a romapártot érvényesnek nyilvánította.

Irány az LB

Az ifjú titán nem lett szívbajos, sőt mintha az ítélettől felbátorodott volna. Jogorvoslatért a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, és bűnpártolással vádolta mindazokat, akik ellene szavaztak - ami valljuk be, kissé drasztikus elgondolás (és ha már ott járt, egyúttal az SZDSZ lista ügyében is megkérte az LB-t, küldjék már el ők is melegebb éghajlatra). Annyi viszont mindenképpen Novák mellett szól, hogy ő hívta fel a ferencvárosi választásoknál (akkor is delegált VB tag volt) a figyelmet a hamis cédulákra, amik miatt az MDF-et, és a MIÉP-et ki is zárták.

Az LB döntése még kérdéses, de sokak szerint megvan az esély arra, hogy keresztül húzza az egyébként is eljárás alatt járó Kolompár Orbán számításait, aki az MCF mögött áll. Az is kérdéses, hogy a két, immáron bejutott kispárt (LMP, MCF) delegáltjai mit fognak ügyködni, és hogy ez befolyásol-e valamit.

Az egész minden esetre jól megmutatja, hogy a Jobbik bejutása esetén miként fog a Parlamentben minden - időnként kifejezetten hézagos - jogszabályt kihasználni, hogy ellenfeleit ellehetetlenítse. Isten adjon nékünk ennél szebb jövőt, és kevesebb acsarkodást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 12. 00:39
A ciganyoktol meg kell voni a szavazati jogot!
Ok mondtak,hogy nem magyarok! Magyarorszagon CSAK
MAGYAROK szavazhatnak!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását