2024. június 12. - Villő

Mesterházy szerint felelősek a szocialisták

Várhatóan 2009 végén, 2010 elején dönt az MSZP arról, ki lesz a kormányfőjelöltje a jövő tavaszi országgyűlési választáson - mondta Mesterházy Attila, a párt parlamenti frakcióvezetője, alelnöke az MTI-nek adott interjúban; a politikus a frakcióról szólva úgy fogalmazott: "a képviselők hangulata érthetően nem rózsás, de felelősen viselkednek".
2009. május 9. szombat 09:59 - HírExtra
Mesterházy Attila meggyőződése szerint a Bajnai-kormány kitart 2010-ig, és a következő miniszterelnök-jelöltről 2009 végén, 2010 elején kell döntenie a pártnak. Azért kell az alelnök szerint csak a legutolsó pillanatban megnevezni a jelöltet, mert addigra, a jövő évi költségvetés elfogadásával lezárul az az időszak, amely a válságkezelés szempontjából meghatározó.

Hozzátette: az a fontos, hogy ne zavarja meg a válságkezelő program végrehajtását a miniszterelnökelnök-jelölt kiválasztásának folyamata.

Az európai parlamenti választások kilátásairól nem mondott konkrét számot, csupán annyit: mindent megtesznek azért, hogy - adott körülmények között - a lehető legjobb eredményt érjék el. Mesterházy Attila hozzáfűzte: most egy, a várakozásaiknál gyengébb szereplés sem szabad, hogy átrendeződést okozzon a párton belül, hiszen az, a vállalt programjuk időveszteség nélküli végigvitelét is megnehezítheti. Ez pedig nem szolgálja a nemzet érdekét - mondta.

"Nem lehet kéthavonta tisztújítást tartani, hiszen ha egy párt állandóan csak saját magával foglalkozik, akkor el fogja veszíteni vonzóképességét" - hangsúlyozta.

Az MSZP-frakció hétfőn az SZDSZ-szel együtt biztosítani tudja a többséget a Bajnai-kormány első két javaslatához, a 2009-es adójogszabályok és a nyugdíjrendszert érintő változások elfogadásához - közölte Mesterházy Attila. A 2010-es adótörvénynek kapcsán annyit mondott csupán, hogy elkezdődött az egyeztetés arról.

A szocialista politikus szerint a parlamenti frakcióban jelenleg "mindenkin nagy a nyomás, nehéz feldolgoznunk, hogy a világválság miatt megint mi kényszerültünk rá arra, hogy az embereket negatívan érintő döntéseket hozzunk". "A képviselők hangulata érthetően nem rózsás, de felelősen viselkednek, tudják, ez az ország érdeke" - fogalmazott.

Mesterházy Attila szerint "rendkívüli helyzet nélkül sem könnyű egy ilyen nagy és sok kiváló egyéniségből álló frakciót összetartani, de az összetartást erősíti az országért érzett felelősség, a nyílt, őszinte párbeszéd és a sok egyeztetés". Kiemelte: a kormány és a frakció közötti együttműködés korrekt, partneri viszonyban zajlik.

Az elmúlt évek hibáit firtató kérdésre a frakcióvezető elmondta: a kiadáscsökkentésre és a reformokra vonatkozó 2006-os döntésekbe bele volt kódolva, hogy a kormány és a párt támogatottsága csökkeni fog.

Mesterházy Attila a párt által elkövetett hibák közé sorolta, hogy a kommunikáció nem volt elég hatékony, vagyis hogy több esetben nem tudták elmagyarázni az embereknek, mit miért tettek, és annak mi lesz az eredménye.

Sok esetben a kormány úgy hozott meg döntéseket, hogy a frakció nem érezte sajátjának a döntést, mert a döntés-előkészítés folyamatába nem voltak kellőképpen bevonva a frakció munkacsoportjai - mondta a hibákról szólva. Hozzátette: ezért frakcióvezetőként most azt kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy nagyon szoros partneri együttműködés legyen a frakcióval, azaz minden ponton vonják be a képviselőket a munkába.

Mesterházy Attila szerint az MSZP több dolgot tehet azért, hogy kitörjön jelenlegi népszerűtlen helyzetéből: a pártnak végre kell hajtania a kormány által meghirdetett programot; az MSZP-nek csapatban, szorosan összezárva kell dolgoznia; meg kell fogalmazni, mit gondol a magyar baloldal, a válság utáni világról, hogy jövőkép-alternatívát tudjon adni Magyarországnak.

A válságkezelő intézkedésekről szólva Mesterházy Attila azt mondta: a válságkezelés szükséges, de nem elégséges feltétele a kiadáscsökkentés, de emellett minden erejükkel a munkahelymegőrzésre, a foglalkoztatás-bővítésére, a gazdaság dinamizálására, továbbá a válság negatív társadalmi hatásainak mérséklésére kell koncentrálniuk.

A válságkezelő intézkedéseknél az MSZP-frakció elvi elvárást fogalmazott meg: legyen arányos a közteherviselés, és ne legyen kivétel - közölte. Az adófizetők pénzéből gazdálkodó szervezeteknek, az állami és önkormányzati vállalatoknak példát kell mutatniuk áldozatvállalásból. Azon cégektől pedig, amelyek állami támogatásban részesülnek a válság miatt, meg kell követelni az önkorlátozást. Ahol ezt automatikusan nem tartják szem előtt, ott a törvény erejével kell kényszeríteni ezt - fűzte hozzá.

A holokauszttagadásról szóló szocialista alkotmánymódosítási tervéről Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP álláspontja egyértelmű: a holokauszttagadás bűn, de az is az, ha valaki a kommunizmus által elkövetett bűnöket tagadja. A frakcióvezető szerint van olyan erős már a magyar demokrácia, hogy a manapság megtapasztalható, aggasztó társadalmi jelenségek közepette kimondjuk, hogy az emberi méltósághoz fűződő jogot ma határozottabban kell védeni - fejtette ki.

Mesterházy Attila elmondta: nem ragaszkodnak saját törvényjavaslatuk elfogadásához, ha van jobb elképzelés, amely ugyanazt az eredményt éri el, mint a szocialista kezdeményezés, akkor azt meg fogják fontolni. Az MSZP-nek az ügy a fontos - hangsúlyozta.

Az MSZP-frakció a jövő héten dönt arról, hogy milyen javaslatot nyújt be a parlamentnek a képviselők költségtérítésének új szabályozására - közölte Mesterházy Attila. Kiemelte: olyan, kétharmados többséget igénylő indítványt szeretnének készíteni, amelyik kiválthatja az ügyben kezdeményezett népszavazást. A célunk, hogy a képviselőkre ugyanolyan szabályok vonatkozzanak, mint bármely más állampolgárra - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását