2024. május 29. - Magdolna

A Győzelem napját ünneplik

Oroszország a Győzelem napját ünnepli szombaton a második világháború végének 64. évfordulóján katonai díszszemlékkel, a városokban egész napos szórakoztató programokkal, utcabálokkal és tűzijátékokkal és megemlékezésekkel.
2009. május 9. szombat 11:26 - HírExtra
A Vlagyimir Putyin kormányfő vezette Egységes Oroszország Párt az ünnep előestéjén a duma elé terjesztette azt a törvénymódosítási javaslatot, amely a nyugat-európai országokhoz hasonlóan büntethetővé teszi majd a nácizmus rehabilitációját, bűntetteinek tagadását, a háborúban való orosz részvétel lekicsinylését. A béke és az emberiesség elleni bűncselekményekről szóló fejezetbe szánt módosítás hivatalos címe: "A második világháborúban résztvevő népek történelmi emlékezetének védelme". A Büntető Törvénykönyvbe szánt módosítás-tervezet értelmében az a tisztségviselő, aki nyilvánosan ilyen szellemben szólal meg, öt évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy félmillió rubeles bírsággal lesz sújtható.

Ezen a napon az országban hagyományosan mindenütt megkoszorúzták, illetve megkoszorúzzák a hősi emlékműveket, s kitüntetéseket adtak át az előző napokban. A hatalmas ország távol-keleti részén rég lezajlott a díszszemle, amikor a moszkvaiak még javában aludtak, s a Vesztyi 24 hírtelevízió már az esti óráktól közvetítette a díszszemléket. Az egész országban mintegy 30 ezer katona vonult, illetve vonul végig díszlépésben a városok főterein.

A háborús veteránok ilyenkor felöltik díszegyenruhájukat s kitűzik összes kitüntetésüket. A vezetők újra kilátásba helyezték a veteránok lakásproblémáinak mielőbbi megoldását, s például Moszkvában több mint 500 étterem rendez jótékonysági ebédet az egykori frontharcosoknak. A városi parkokban megélénkül az élet: itt is számtalan műsor és egyéb attrakció várja az ünneplőket, s Moszkvában mindez ingyenes. A közrendet Moszkvában több mint 20 ezer rendőr őrzi ezen a napon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását