2024. április 19. - Emma

Temetők miatt vizsgálódnak

A soroksári sváb temetők kiürítése ügyében végzett ombudsmani vizsgálat nyomán a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendel el - erősítette meg az MTI-nek a hirado.hu értesülését Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, valamint Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője pénteken.
2009. május 8. péntek 15:43 - HírExtra
Az országgyűlési biztos elmondta: a XXIIII. kerületi temetőben főleg azoknak a sváboknak a hozzátartozói nyugodtak, akiket a második világháború idején Németországba telepítettek, így nem volt, aki tovább gondozza a sírokat. Kutatások szerint ez több mit hat és fél ezer embert jelent. Az év eleji vizsgálat a 7.200 négyzetméteres déli és az északi, Szentlőrinci úti 27 ezer négyzetméteres temetőre vonatkozott.

Az ombudsman emlékezetett: a vizsgálati jelentésének elkészítésével egy időben arra kérte a fővárosi főjegyzőt, vizsgálja meg, az exhumálás és a hamvak szétszórása jogszerűen történt-e, a kiürítést végző cég beszerezte-e a szükséges engedélyeket, valamint foglaljon állást, jogi értelemben kiürítettnek tekinthető-e a sírkert. Kállai Ernő azt mondta, a főjegyző még nem tájékoztatta a vizsgálata eredményéről.

Hozzátette: az ÁNTSZ-től arra várt választ, hogy a hamvak szétszórásakor - a jogszabályi előírás szerint - a szervezet szakemberei jelen voltak-e, valamint hogy indítottak-e vizsgálatot a temetkezési jogszabályok megsértése miatt.

Kállai Ernő tájékoztatása szerint a fővárosi ÁNTSZ azt közölte az ombudsmani hivatallal, sem az önkormányzat, sem a kiürítést végző cég nem kérte közreműködésüket. Megjegyezte, várják a kaposvári ÁNTSZ vizsgálatát is, hogy részt vettek-e a hamvak szétszórásában

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa azt is elmondta, a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte, hogy kegyeletsértés miatt akkor is eljárást lehessen indítani, ha az elhunytnak nincs fellelhető hozzátartozója, aki eljárást kezdeményezhetne. A törvényjavaslatról hamarosan egyeztetnek az igazságügyi tárcával - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását