2024. május 2. - Zsigmond

Sztájkhelyzet: nem járnak a vonatok

Kiszámíthatatlan volt a vasúti közlekedés Magyarországon a LIGA szakszervezeti szövetség által meghirdetett pénteki sztrájk miatt péntek nulla óra és a reggeli, hat és hét óra közötti műszakváltás között.
2009. május 8. péntek 08:10 - HírExtra
Both Ferenc, a MÁVINFORM sajtóügyeletese kevéssel hat óra előtt az MTI-nek elmondta: a pályavasúton országosan 1736-an jelentkeztek szolgálatra, közülük 99-en sztrájkoltak hat óráig. A MÁV-GÉPÉSZET 166 dolgozójából hárman nem vették fel a munkát, a MÁV TRAKCIÓ-nál 954-en jelentkeztek be, közülük csak egy mozdonyvezető sztrájkolt. A MÁV-Cargónál a 267 bejelentkező dolgozóból csak egy nem vette fel a munkát. A MÁV-START-nál nem tudták megmondani, hogy hányan sztrájkoltak.

A vonatok a hajnali órákban kiszámíthatatlanul közlekedtek. Budapesten a Nyugati pályaudvaron nem sztrájkoltak, de a Keleti és a Déli pályaudvaron, illetve Kőbánya-Felsőn többen nem vették fel a munkát. A Győr felé közlekedő vonatok csak Martonvásárig közlekedtek, az esztergomi és a szobi vonalon viszont jártak a szerelvények. Az ország keleti részéből Rákos megállóig jöttek a fővárosba tartó vonatok.

Barna István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Hajdú-Bihar megyei területi vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a vonatok mintegy 40-50 százaléka indult menetrendszerűen. Szeleczky Béla, a MÁV székesfehérvári forgalmi csomóponti vezetője közölte, hogy a szolgálatba állt negyven vasutas közül Kápolnásnyéken három lépett sztrájkba, ezért nem közlekedtek a budapesti elővárosi vonatok.

Pécsről elindult a Budapestre tartó InterCity, nem közlekednek viszont a vonatok a Sásd-Komló vonalon. Nem indított és nem fogadott szerelvényeket a miskolci Tiszai pályaudvar, ahol a forgalomirányítás és a mozdonyszemélyzet egy része nem vette fel a munkát. Szegeden a vasutasok fele vett részt a sztrájkban, Győrben a jegyvizsgálók 50-60 százaléka nem vette fel a munkát a MÁV-állomáson. A GYSEV 10 és 12 óra között sztrájkol.

A fővárosban nem okozott komolyabb gond a tömegközlekedésben a LIGA-sztrájk - közölte a BKV fődiszpécsere az MTI-vel. Nem volt fennakadás Ferihegyen sem, a repülőtérről az összes járat időben indult, és valamennyi utasbiztonsági kapu működött.

A LIGA a Bajnai-kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést péntekre. Gaskó István, a LIGA elnöke szerint nincs szükség megszorításokra, helyette a korrupció és a feketegazdaság elleni fellépés erősítéséből kellene előteremteni a szükséges forrásokat. Csütörtökön közölte: több tízezer munkavállalóra, hat ágazatból 15-20 csatlakozó szakszervezetre, a vasúti közlekedésben pedig kaotikus állapotokra számít a sztrájk idején.

A LIGA sztrájkfelhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott.A sztrájk idején a vasúti bérleteket a Volán-társaságok egyes menetrend szerinti járatain elfogadják, a vonatpótló buszokon a bérlet mellett a vasúti menetjegy is érvényes az adott viszonylatban. A Volán-társaságok mentesítő járatokkal készültek a sztrájkra.

Az oktatásban nem tudni, mennyire lesz kiterjedt a sztrájk, a szaktárcának mindenesetre nincs olyan információja, hogy bárhol gondot okozna majd a német érettségi lebonyolítása. Az egészségügyi intézményekben szinte sehol nem számítanak jelentős fennakadásra az ellátásban. Az előzetes bejelentés szerint kétórás figyelmeztető sztrájk lesz a Zala Megyei Kórházban, illetve az esztergomi kórházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását