2024. április 28. - Valéria

Péntekig adhatják le az ajánlószelvényeket

Péntek délután négy óráig kell leadniuk a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson listát állítani szándékozó pártoknak a legalább 20 ezer érvényes ajánlószelvényt az Országos Választási Bizottságnál (OVB).
2009. május 7. csütörtök 18:24 - HírExtra
Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól.

A pártoknak az ajánlószelvények leadásával legkésőbb május 8-án 16 óráig kell bejelenteniük a listájukat, egyúttal meg kell nevezniük a listán szereplő jelöltjeiket. Egy-egy párt listáján legfeljebb 66 jelölt szerepelhet, de a szavazólapra csak 22 kerül fel. (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.)

A pártoknak előbb nyilvántartásba kellett vetetniük magukat az OVB-nél. Eddig 26 párt vetette magát nyilvántartásba, köztük valamennyi parlamenti párt. A nyilvántartásba vett pártoknak be kellett jelenteniük az ajánlószelvény-gyűjtést az adatvédelmi biztosnál is.

Eddig a Jobbik és az MSZP listáját vette nyilvántartásba az OVB, az MDF, az SZDSZ, a Fidesz-KDNP és a Magyar Kommunista Munkáspárt ajánlásainak ellenőrzése még tart.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása.

Az ajánlószelvényekről másolatot készíteni tilos, az azokon szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célból nem használhatja fel senki. A le nem adott ajánlószelvényeket három napon belül meg kell semmisíteni, erről a jegyzőkönyvet el kell juttatni az OVB-hez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását