2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Mol-ügyért is a Fidesz a hibás?

A Fidesz és a KDNP megosztó politizálást folytat a Mol ügyében - így reagált Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter a fideszes Demeter Ervin szerdai sajtótájékoztatójára.
2009. április 29. szerda 20:23 - HírExtra
Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság egyik fideszes tagja szerdán azt mondta, hogy a Fidesz szerint új helyzet alakult ki azzal, hogy az orosz Surgutneftegas megvásárolta a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját az osztrák OMV-től, így a kormánynak változtatni kell eddigi "tehetetlen, felelőtlen, hibás" magatartásán.

Kedden a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után Simicskó István, a testület kereszténydemokrata elnöke közölte: az ülésen kiderült, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok néhány nappal a tranzakció létrejötte előtt tájékoztatták a kormányt arról, hogy várhatóan gazdát cserél az OMV tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag. A keddi bejelentésre reagálva Demeter Ervin kijelentette: egyértelmű, hogy a kormány hazudott, amikor azt állította, nem tudott a készülő részvényeladásról.

Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter szerdai közleményében úgy reagált: sajnálattal kell megállapítani, hogy a nemzeti olajtársaság ügyében, amelyben eddig a különböző politikai erőket egyesítő nézetazonosság körvonalazódott, a Fidesz-KDNP most megosztó politizálást folytat.

A titokminiszter szerint Simicskó István kijelentése "hazugság", a valótlanságot azonban nem lehet a hírszerzés jelentésének idézésével megcáfolni, mivel e jelentésnek mind a tartalma, mind az időpontja titkos. Úgy vélte, hogy "ilyen jelentésekre való politikai motivációjú nyilvános hivatkozás súlyos következményekkel jár és különösen megengedhetetlen, ha ezt az indiszkréciót a nemzetbiztonsági bizottság elnöke követi el".

Ficsor Ádám szerint mindezzel Demeter Ervinnek mint volt titokminiszternek is tisztában kellett lennie, amikor szerdai sajtótájékoztatóján megismételte Simicskó István állításait.
A titokminiszter szerint a keddi nemzetbiztonsági bizottsági ülésen egyetértés volt arról, hogy a nemzeti olajtársaság függetlenségét meg kell őrizni, és akár tovább kell erősíteni az állam védelmi szerepét. Egyetértés volt abban is, hogy a legutóbbi esetben a nemzeti olajvállalat és a kormány együttműködésével sikerült a cég függetlenségét fenntartani - írta közleményében Ficsor Ádám.

A nemzetbiztonsági bizottság keddi zárt ülése után Tóth Károly, a testület MSZP-s alelnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a kormány tudott arról, hogy vásárlási szándék van a Mol-részvények iránt, de két gazdasági társaság ügyletét nem lehetett megakadályozni. Ficsor Ádám az MTI-nek szintén azt mondta, hogy a tranzakció pontos részleteiről a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén tényekkel alátámasztva bemutatták, hogy nem volt azt megakadályozni nem volt lehetőség.

A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után kedden Simicskó István, a testület kereszténydemokrata elnöke a Mol-részvények tulajdonosváltása ügyében viszont azt fejtette ki: "van nemzetközi gyakorlata" annak, hogy a tulajdonosi szerkezet ilyen változását részben megakadályozza vagy legalább megnehezítse egy kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását