2024. április 20. - Tivadar

Így (nem) lesz olimpia Budapesten

Ha komolyan gondoljuk a 2020-as budapesti olimpiai rendezést, akkor össze kell szednünk magunkat szakmailag, pénzügyileg és cselekvésileg is. De hogy lesz ebből ötkarikás rendezés, ha mindig csak beszélünk róla, és nem teszünk semmit?
2009. április 28. kedd 19:16 - Gedei Szilárd
Nem újdonság: Magyarország olimpiát rendezne 2020-ban, Budapesten (legalábbis egyre több a civil, aki ezt szeretné, hivatalosan például a Magyar Olimpiai Bizottság egyelőre vár). Mióta felröppent az első hír azzal kapcsolatban, hogy talán valóban lehet esélyünk egy olimpiai pályázatra (nem a rendezésre, egyelőre még csak a pályázatra) egy sor politikai erő, komoly személyiség és civil szervezet állt már a törekvés mellé – hogy csak a legismertebb mozgalmat említsük, például a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM), mely egy sor hazai nagyvállalatot tömörít. Most a Magyar Urbanisztikai Társaság lépett elő a homályból, s kijelentettek néhány alapvető dolgot a majdani olimpia megvalósíthatóságával kapcsolatban.

Négyes metró, ötös metró - olimpia vagy sci-fi?

London, Chicago, Budapest?*
1996: Atlanta (Egyesült Államok)
2000: Sydney (Ausztrália)
2004: Athén (Görögország)
2008: Peking (Kína)
2012: London (Nagy-Britannia)
2016: Chicago, Prága vagy Tokió
2020: Budapest?
*Az utolsó, és a következő négy nyári olimpiai játékok helyszíne
Az urbanisták természetesen azzal kezdték kinyilatkoztatásukat csak olyan közlekedési és infrastrukturális beruházások építése támogatandó, amelyekre az olimpiától függetlenül is szükség van. Ilyenek például szerintük az ötös metró, vagy a Körvasútsor. Persze ha hozzátesszük, hogy a négyes metró építése is csigalassúsággal, de annál horribilisabb összegeket felemésztve halad csak abban sem lehetünk biztosak, hogy az esetleges 2020-as pesti olimpiára a negyedik számú metróvonal is üzemképes állapotba kerül…

Az urbanisták egyébként egyetértenek azzal, hogy ha egyszer Budapesten olimpiát rendeznek, akkor azt a főváros előnyeinek a teljes kihasználásával kell majd megtenni. Azaz jó ötletnek tartják a „Dunai szigetek olimpiájának” elképzelést, s a Duna, illetve más „stratégiailag fontos adottságaink” kihasználását. Magyarország városfejlesztőinek krémje egyébként szakmailag alkalmasnak tartotta az olimpiai fejlesztésekre a tervezett három fő helyszínt, a Csepel-sziget északi területét, a Hajógyári-szigetet valamint a Puskás Ferenc Stadion térségét, arról azonban természetesen heves viták alakultak ki, hogy melyik területet tekintsék a fő fejlesztendő városrészeknek.

Van azonban az embernek egy érzése, miszerint korai, felesleges, sőt talán elhibázott dolog most, a gazdasági válság kellős közepén, több mint tíz évvel a lehetséges budapesti olimpia előtt ezekről beszélni. Csakhogy. A legtöbb józanul gondolkodó, de a 2020-as ötkarikás játékokat kicsiny fővárosunkban elképzelő szakember ugyanis amondó, hogy most rögtön el kell kezdeni a felkészülés tudatos előkészítését, ha nem akarunk feleslegesen segget csinálnia szánkból, azaz szájjal felépíteni az olimpiát, hogy aztán a semmittevéssel "leromboljuk" a nagy semmit.

Naponta három Stones koncert és két NATO-csúcs


Itt van például a közlekedés megszervezése. Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az olimpia időszaka olyan lenne (lesz?), mintha hetekig napi három Rolling Stones koncertet és két NATO-csúcsot tartanának párhuzamosan Budapesten. Szemléletes példa, annyi szent. Gondoljunk csak bele, egy budapesti olimpia plusz háromszázezer embert jelentene a legtöbbször így is túlzsúfoltnak érzett fővárosunknak…

Aztán ott vannak a méregdrága létesítmények is. Az urbanisták közül sokan problémának érzik, hogy olyan kulcsfontosságú, de bizonytalan üzleti megtérülésű létesítmények, mint az olimpiai stadion, a nagycsarnok, az uszoda úgynevezett zöldmezős beruházásként jöjjenek létre egy jelenleg magántulajdonban lévő területen (Észak-Csepel). Na ja, ha már olimpia, s ha már magyar földön, akkor legyen már némi haszna kis hazánk olimpia nélkül is óriási hasznot húzó magánvállalkozóinak is – a BOM egy-két tagja biztos tudna mesélni arról, hogy nincs is ebben a dologban semmi kivetnivaló.

Szép, szép, remek elképzelések ezek, de nem kellene legalább az alapvető és szükséges fejlesztésekhez hozzálátni már most? Ongjerth Richárdék például felvetették, hogy érdemes lenne a londoni olimpiai előkészület folyamatát tanulmányozni itthon is. Vagy az athénit – a görög gazdaság ugyanis jobban hasonlít a magyarhoz, mint a brit. Emlékezzünk csak, a görögök rengeteg beruházással megszívták: néhány a 2004-es ötkarikás játékokra felépítendő fejlesztés még máig nem készült el, s olybá tűnik, hogy most már nem is fog.

Mi van akkor, ha csak imitáljuk az olimpia rendezését?


De elkezdődik-e (időben) valamiféle kis magyar fejlesztés, vagy legalábbis a fejlesztés terve a következő egy évben? Sokan akadnak, akik arra tennék a garast, hogy nem. Ha a gazdasági válságban kifacsart szakemberek közül megkérdeznénk tízet, hogy szerintük van-e realitása egy 2020-as magyar olimpiának, szinte biztos, hogy kilenc azt mondaná, hogy nem. Főleg, ha külföldieket kérdeznénk. Csakhogy nem az olimpia tényleges megrendezése lenne itt a lényeg, s erre kedvenc városfejlesztőink is rájöttek.

– Az ország mindenképpen nyer azzal, ha elkezd foglalkozni az olimpia megrendezésének gondolatával. Ez ugyanis olyan pezsgést idéz elő a szakmában, aminek akkor is meg lesz a hatása, ha esetleg mégsem sikerül elnyerni a megrendezés jogát – tette hozzá a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke.

Na, így kerek a történet. Csak még mindig valószínűtlen…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ztboy
2009. április 30. 09:54
Keri 2009. április 29. 14:40

Mit tett a sitt palika? Perrel fenyegette meg a BOM-ot, ha nem veszi ki a nevéből az olimpia szót....
Ja, hogy politikusként nem is lehetne olimpiai bizottság tagja?
Baradlay
2009. április 29. 17:55
Olimpia itt? :))))))))))))))))
Keri
2009. április 29. 14:40
Szegény Smidt Pált az elmúlt 7 évben nem hallottam sportügyben okosan nyilatkozni. Vajon mit tett eddig az olimpia itthoni megrendezéséért? Lehet, hogy még mindig azon töri a fejét, hogy mit tegyen, mer hogy azt mondta Athén előtt, ha kiderül, hogy magyar sportoló doppingolt, akkor lemond. Ketten lebuktak. Kétszer kell lemondania? Egyszer, de örökre!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását