2024. május 4. - Mónika, Flórián

Napi ülésezés: felfüggesztve

Május 6-ig felfüggeszti a napi ülésezést Székesfehérvár közgyűlése - erről a testület hétfői ülésén döntöttek a képviselők.
2009. április 27. hétfő 21:43 - HírExtra
Múlt csütörtökön Cser-Palkovics András (Fidesz), a polgári frakció vezetője javasolta a közgyűlésnek, hogy amíg nem oldódnak meg a bizalmi és hatáskört érintő kérdések, s fennáll a bizalmi válság, minden reggel rövid közgyűlésen döntsenek a képviselők a stratégiai kérdésekről.

A polgári frakció a napi ülésezés felfüggesztésével időt akar adni a város polgármesterének és alpolgármestereinek a múlt csütörtöki szimpátiaszavazásból adódó helyzet átgondolására - mondta el a közgyűlést követően az MTI-nek, Vargha Tamás tanácsnok, a polgári frakció képviselője.

A város közgyűlése múlt heti ülésén a többségét alkotó polgári frakcióval együttműködő Válasz nevű civil szervezet képviselőjének javaslatára szimpátiaszavazást tartott, annak felmérésére, hogy milyen a városvezetés támogatottsága.

A titkos szavazás eredménye szerint Warvasovszky Tihamér, akit 2006-ban az MSZP és az SZDSZ támogatásával választottak polgármesterré, továbbá Csapó Csilla (SZDSZ) és Pénzes Mihály (MSZP) alpolgármesterek nem élvezik a közgyűlési többség bizalmát, Viniczai Tibor (MDF) alpolgármesternél viszont többségben voltak az igen szavazatok.
Ez azt jelenti, hogy a polgármestertől és a két alpolgármestertől a közgyűlés megvonta a bizalmat - jelentette ki Vargha Tamás.

Mint mondta, a bizalmi válság megoldására a polgári frakciónak több javaslata van. Az egyik, hogy a polgármester, illetve az alpolgármesterek mondjanak le. Amennyiben az utóbbiak erre nem hajlandóak, a polgármester szólítsa fel őket lemondásra.

Ha "mindenki marad a helyén", a polgári frakció elvárja, hogy az érdemi, operatív munka érdekében a városvezető határozza meg az alpolgármesterek konkrét munkakörét és feladatait.

Knizse Gyula, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint nem bizalmi szavazás történt, s az eredmény csupán azt jelzi, hogy az új közgyűlési többségnek nem szimpatikus a két alpolgármester és a polgármester. Hozzátette:

a polgári frakció és a választópolgárok a polgármestert eltérően ítélik meg, utóbbiak körében ugyanis ma is magas a támogatottsága.

Az alpolgármesterek esetében az MSZP minden megoldásra nyitott, s ha a jobboldal javaslatára új alpolgármestereket jelöl a polgármester, igennel szavaznak- mondta a frakcióvezető-helyettes.

Hozzátette: a szocialista frakció megalázónak tartja azt a "macska-egér játékot", amelyet az alpolgármesterekkel játszik a jobboldal, "nem lehet ilyen megalázó helyzetbe hozni egyetlen politikust sem, s eddig ez nem volt szokás Székesfehérváron."

Javasolta, hogy ha a jobboldal nem tesz javaslatot új alpolgármesterek jelölésére, kérjék fel az alpolgármesteri tisztet társadalmi megbízatásban betöltő Viniczai Tibort, hogy vállaljon több feladatot.

A vele együttműködő egy független, egy jobbikos és egy civil szervezeti képviselővel többséget alkotó polgári frakció egyebek között átalakította a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát, a bizottsági struktúrát, változásokat hajtott végre az önkormányzati cégek vezetésében, s alpolgármestereket is kívánt jelölni, de ettől végül elállt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását