2024. május 7. - Gizella

Markó: Az elmúlt két év az egység próbája volt

Az elmúlt két esztendő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára az önállóság, az egység és a tudatosság próbája volt, ezeket az erényeket ellenzéki szerepben is meg kell őrizni.
2009. április 25. szombat 17:43 - HírExtra
Az elmúlt két esztendő szerinte a magyar vezetésű önkormányzatok életében a leglátványosabb, legtermékenyebb időszak volt, beérett az addigi kormányzati tapasztalat.

Emlékeztetett: az RMDSZ-nek a román politikában szövetségesekre volt szüksége, ugyanakkor elsősorban nem ideológiai alapon kellett koalíciós partnereket keresnie, hanem a kölcsönös érdek alapján. Egy ilyen koalíció azonban sohasem mehet el az önállóságnak még a részleges feladásáig sem - szögezte le a szónok, utalva arra, hogy az elmúlt években választani kellett önállóság és önfeladás között is. Olykor ez a választás a pillanatnyi politikai haszonról való lemondást jelentette, de ezáltal a szövetség megtarthatta egy távlatosabb jövő esélyét. Szerinte ilyen döntés volt az ellenzékiség vállalása - állapította meg Markó.

Markó szerint az RMDSZ számos hasznos feladatot teljesített a kormányban. A területrendezési tárca az önkormányzatok legfontosabb támaszává lett, a távközlés, a hírközlés hatékonyabbá vált, a környezetvédelemben még olyan bonyolult kérdésben is érvényesült a szövetség álláspontja, mint Verespatak, az európai uniós alapok elosztása átláthatóbbá vált, miközben bővült a magyar intézményrendszer is, stabil státust kapott a dévai magyar középiskola, magyar iskola jött létre Szilágycsehben, Tordán, akkreditálták a Partium Keresztény Egyetemet, hamarosan bekövetkezhet a Sapientia akkreditálása, Kolozsváron létrejött a Kisebbségkutató Intézet - sorolta Markó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását