2024. április 29. - Péter

MSZP: A Fidesz titkolja együttműködését a Jobbikkal

Az MSZP szerint a KDNP és a Fidesz láthatóan minden igyekezettel el akarja terelni a figyelmet arról a most már vállalhatatlan tényről, hogy több mint 80 helyen szorosan együttműködnek a Jobbikkal, és ezzel támogatják, életben tartják és erősítik a szélsőjobbos radikálisok pártját - közölte Nyakó István, a párt szóvivője pénteken az MTI-vel.
2009. április 24. péntek 21:03 - HírExtra
Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője péntek délelőtti sajtótájékoztatóján megdöbbentőnek nevezte, hogy a Gyurcsány-kormány egyik utolsó intézkedésével 25 millió forintot adott a Jobbik pártalapítványának, a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványnak. Úgy vélte, a szocialisták végérvényesen bebizonyították, hogy "ők pénzelik a Jobbikot" és a szocialisták érdekét szolgálja a Jobbik fennmaradása.

Nyakó István kifejtette: nem a kormány, hanem a törvény írja elő, mely pártalapítványokat kell támogatni, s ezt a törvényt 2003-ban a Fidesz és a KDNP képviselői egyöntetűen megszavazták.

Az állami támogatás odaítélésében a kormánynak nincs döntési jogköre, egészen egyszerűen törvényi kényszerből járt el - írta közleményében a szóvivő. Hozzátette: ugyanez a törvényi rendelkezés vonatkozik a KDNP pártalapítványa, a Barankovics Alapítvány számára juttatott támogatásokról is.

"Soltész Miklós ezt jól tudja, de tudatosan félre akarja vezetni az embereket. Magyarul hazudik" - fogalmazott.

A kormánypárti politikus szerint az a Soltész Miklós vádolja a kormányt, amelyik a Fidesszel karöltve több mint 80 helyen indított közös jelöltet a Jobbikkal, és azóta is szorosan együttműködnek. Sőt a KDNP a radikális szélsőjobboldali párt elveiben is sokszor osztozni látszik - írta.

A SZDSZ pénteken úgy reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra, hogy képmutató a Fidesz és a KDNP fellépése a Jobbikkal szemben, hiszen a Fidesz a 2006-os választásokon 79, a KDNP pedig 136 helyen indított közös jelöltet a Jobbikkal.

Az elmúlt napokban a Fidesz-KDNP kétségbeesett kísérleteket tett arra, hogy elhatárolódjon a számukra is egyre kínosabbá váló Jobbiktól, amelynek politikai megnyilvánulásai demokráciában vállalhatatlanok, "nyíltan rasszisták és antiszemiták" - fogalmazott a párt közleményében.

A Jobbik szerint valótlanul állítja Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP képviselője, hogy a Gyurcsány-kormány 25 millió forintot adott a Jobbik pártalapítványának - közölte Novák Előd, a párt sajtófőnöke pénteken az MTI-vel. Novák Előd közlése szerint valójában egyetlen jobbikosnak sincs köze a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványhoz, azt Csurka István és köre hozta létre, a Jobbik vezetőinek és tagjainak tudta nélkül.

A Kormányszóvivői Iroda azt közölte: a kormány a jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor támogatást ítélt oda a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványnak.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a MIÉP pártalapítványáról van szó, amely a pártok működését segítő alapítványokról szóló 2003-as törvény alapján kapott támogatást, mivel a 2006-os választásokon 1 százaléknál magasabb szavazati arányt ért el. Ugyanezen törvény alapján járt el a kormány a KDNP pártalapítványának 71,2 millió forintos, vagy a Fidesz pártalapítványának 465,5 millió forintos költségvetési támogatásánál is - közölték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását