2024. május 15. - Zsófia, Szonja

100 ezer kelet-európai a német idősgondozásban

Becslések szerint mintegy 100 ezer kelet-európai alkalmazott segíti a német családokat az idősgondozásban - közölte a németországi karitatív szervezetek szövetsége csütörtökön Berlinben.
2009. április 23. csütörtök 21:30 - HírExtra
Németországban jelenleg hozzávetőleg 2,25 millió személy szorul gondozásra, főleg a 80. életévükhöz közelítő, egyedül élő idős nők veszik igénybe a Kelet- és Közép-Európából érkező, háztartásokban munkát kereső személyek segítségét. Ennek legfőbb oka az, hogy kétharmaduk valamilyen fizikai problémával, a fennmaradó egyharmad pedig szellemi problémákkal küzd.

Az érintett idősek 56 százaléka számára a segítségnyújtás e formája jelenti az ápolóotthonok egyedüli alternatíváját. Ezek az emberek szeretnének saját környezetükben maradni, családjuk viszont túl messze lakik ahhoz, hogy minden percben törődni tudjanak velük. A legtöbb esetben a családok igen elégedettek a gondozókkal, háromnegyedük nyugodt az idős rokonok sorsát illetően, közel 70 százalékuk családtagként tekint az ápolókra.

Ötből négy család szerint az ambuláns gondozási szolgáltatások nem megfelelőek ahhoz, hogy szavatolják a mindennapi alapvető ellátást. Sok érintett a két megoldás, vagyis az ápolósegítség és az ambuláns ellátás ötvözésében látja a megoldást. Idővel a ápolószolgálatok is megváltoztatták a házi segítségben konkurenciát látó véleményüket, és belátták, hogy a gondos otthoni ápolás révén csak később kerülnek kórházba az idősek.

A legtöbb esetben a megkérdezett idősek saját maguk vagy családjuk támogatásával tudják finanszírozni az ellátást.

A tanulmány elkészítéséhez 154 családot kérdeztek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását