2024. május 14. - Bonifác

Gitármániások egy színpadon

Befutott művészekkel és pályájuk elején álló fiatal tehetségekkel egyaránt találkozhat a közözönség a jubileumi, tizedik Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon, melynek nyitóhangversenyét csütörtökön rendezik a Szegedi Tudományegyetem Fricsay-teremében.
2009. április 21. kedd 09:05 - HírExtra
A fesztivál szerda esti beharangozó koncertjével együtt ötnapos rendezvényen délelőtt a neves előadók mesterkurzusokat tartanak, délután főként a növendékek lépnek színpadra, este pedig a sztárvendégek koncerteznek - mondta a programsorozatot 1999-ben életre hívó gitárművész-zeneszerző.

Már a fesztivál csütörtök esti koncertje is igazi kuriózummal szolgál: az első fellépő Brigitte Zaczek, a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen professzora lesz, aki kora romantikus magyar és francia szerzők műveit játssza majd. A koncerten a muzsikus megszólaltat majd néhány gitárt rendkívüli hangszergyűjteményének többszáz éves darabjai közül is.

Az est másik fellépője Horváth László lesz, aki a tavalyi Szegedi Országos Gitárverseny egyik győztese volt, s ma korosztályának egyik legtehetségesebb zenésze - fogalmazott Pavlovits Dávid.

Szombaton este Csáki András, a fiatal magyar gitáros nemzedék egyik meghatározó tagja lép a színpadra. A tavaly a tokiói nemzetközi gitárverseny első díját elnyerő művész mediterrán gitárzenét, olasz, spanyol és latin szerzők műveit játssza majd. Ekkor találkozhat a közönség az orosz Anatolij Izotovval is, akinek játékát a lehengerlő virtuozitás, elmélyültség és drámai kifejezőerő egyaránt jellemzi.

A rendezvény csúcspontja a vasárnap esti gálaest lesz, melyen a fesztiválon már visszatérő vendégnek számító Pusztai Antal, valamint a szegedi gitárversenyen évekkel ezelőtt győztes Botos-unokatestvérek, József és Gyula szerepelnek. A koncerten roma-dzsessz és klasszikus dallamok egyaránt felcsendülnek majd - mondta a fesztivál művészeti vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását