2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rézfúvósok Zuglóban

A zuglói Nádor-teremben kedden este tartják az Ewald Rézfúvós Kvintett Rézantológia című sorozatának idei utolsó hangversenyét; a Junior Prima-díjas formáció ritkaságokat, kifejezetten trombitára, kürtre, harsonára, tubára írt klasszikus darabokat szólaltat meg - mondta Bakó Levente trombitaművész, a kvintett vezetője az MTI-nek.
2009. április 19. vasárnap 12:24 - HírExtra
 A közönség a Rézantológia-sorozatban a rézfúvós kamarazene klasszikusait, Ramsöe, Simon, Bellon műveit hallhatta. Ezek nem átiratok; a szerzők valamennyien vonós hangszereken játszottak, a vonósnégyesek zenei hangulatát vitték át a rézfúvósokra a XIX. század második felében - hangsúlyozta Bakó Levente, akis szerint így a hangszerek bemutathatják, milyen hajlékony, finom hangzásra képesek.
    
Az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja az UMZE Kamaraegyüttesnek is, amely az amerikai magyar kulturális évad (Extremely Hungary) kezdetén, január 31-én nagy sikerrel játszott a New York-i Carnegie Hallban a Kurtág-Ligeti hangversenyen.
    
A formáció korábban több amerikai versenyen szerepelt, a kinti impresszáriók egy 15 napos fellépés-sorozatot szerveztek számára. Meghívták az együttest a New York-i Julliard Egyetemre is, ahol nemcsak koncertet adtak, hanem egy egész napos kurzust is tartottak. Játszottak és tanítottak Clevelandben, Hudsonban, Solonban és Auroában is.
    
A kvintett a keddi budapesti koncert után szombaton az Óbudai Danubia Zenekarral lép fel a Zeneakadémián; tagjai ennek az együttesnek a kötelékében is dolgozik. Május elején újabb turnéra indulnak: a marokkói Rabatban, Kínában Pekingben és Sanghajban, a dél-koreai Szöulban, valamint a tajvani Tajpejben (Taipei) hangversenyeznek - ezeken a helyeken főként átiratokkal, szórakoztató fúvósmuzsikával.
    
Bakóék az Óbudai Danubia Zenekar 15. születésnapját ünneplő koncertjére, június 6-ra térnek haza. Június közepén a Zeneakadémiával közös rendezésben országos rézfúvós versenyt szerveznek, de a Fehérgyarmaton már hagyományos júliusi Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivál és kurzus sem marad el. Novemberben ismét az Egyesült Államokban, a keleti parti zenei egyetemeken, zenei központokban töltenek egy hónapot.
    
Az Ewald Rézfúvós Kvintettnek a napokban jelent meg a hatodik és hetedik CD-je. A Hungaroton kiadványára Johann Hermann Schein német zeneszerző és költő darabjai kerültek: táncok, illetve korálfeldolgozások rézfúvós-együttesre alkalmazott verziói. A másik hanghordozót az együttes adta ki: a Popular Music 2. című albumon Mozart-, Schein-, Rossini-, Händel- és Bizet-átiratok vannak.
    
Június végén készül a nyolcadik lemez, erre a számukra írt kompozíciók kerülnek, Láng István, Hollós Máté, Pertis Jenő, Durkó Péter, Tihanyi László és Madarász Iván egy-egy alkotása.
    
Az Ewald Rézfúvós Kvintett 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente (trombita), Tarkó Tamás (trombita), Kovalcsik András (kürt), Magyar Péter (harsona) és Peresztegi Attila (tuba).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását