2024. május 16. - Mózes, Botond

Francia-orosz békekötés?

Jean-Michel André, a Magyarországon megtalált francia-orosz állampolgárságú kislány francia apja "békekötést" ajánl a Budapesten fogva tartott Irina Belenykajának.
2009. április 19. vasárnap 17:12 - HírExtra
Visszavonja a közös gyermekük elrablása miatt tett feljelentést, amennyiben az orosz anya "nyilvánosan bocsánatot kér". "Készen állok visszavonni a feljelentést, de szeretném, ha felfogná, mit tett, és nyilvánosan bocsánatot kérne. Kössünk békét" - mondta a férfi a Journal du Dimanche című francia lapban megjelent interjúban. Hozzátette: nem szeretné, hogy a lánya anyja tíz évre börtönbe kerüljön, és hetente kelljen beszélőre járni Elise-zel. "Most is börtönben van. Ezt szörnyűnek találom és ezt őszintén mondom" - fogalmazott az apa.

A Franciaországban Elise elrablásával vádolt anyát - aki orosz állampolgárság - a magyar hatóságok az Interpol körözése alapján fogták el múlt vasárnap, amint éppen Ukrajnába akart továbbutazni hároméves kislányával, úton Franciaországból Moszkvába. A kislányt e hét keddjén visszavitte Franciaországba apja, Jean-Michel André. Az anyát szerdán ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Bíróság, amely május 25-ig tarthat. Ha addig a francia hatóságok nem küldik meg az európai elfogatóparancsot, a nőt szabadlábra kell helyezni.

"Szeretném ha megtalálnánk az egyensúlyt, de én már a kezdetek óta ezt szeretném ... Készen állok elvinni Elise-t Oroszországba, de soha nem fogom az anyja kezei között hagyni. Nem elég figyelmes és nem is eléggé felelősségteljes" - jelentette ki az apa. Elmondása szerint nincs benne bosszúvágy, kizárólag sajnálatot érez lánya anyja iránt.

Irina Belanykaja a lapban szombaton megjelent interjúban elismerte, hogy mielőtt Franciaországba indult volna, kapott egy válókeresetet, amely rögzíti, hogy nem áll jogában a lányát francia területről elvinni, ezzel együtt - az orosz bírósági ítéletre hivatkozva - úgy vélte, hogy "az orosz törvények szempontjából" nem tett semmi törvénytelent, azzal tudniillik, hogy a franciaországi Arles-ból elvitte Elise-t külföldre.

"Ez egyáltalán nem igaz: két éve tudja, hogy nemzetközi elfogató parancs van ellene érvényben. Ismerte az eljárást, hiszen francia ügyvédje van. Ez hazugság" - reagált az anya védekezésére André.

Az apa szerint az sem igaz, hogy egy orosz bíróság Belenykajának ítélte a gyermeket. A moszkvai francia konzulátus egy olyan dokumentumot jutatott el az apának - annak saját elmondása szerint -, amely alapján az anya 2008. december 29-én benyújtotta a válókeresetet. Ítélet még nem született, s a gyermek elhelyezéséről sincs szó a dokumentumban - állítja az apa.

Az orosz anya és a francia apa két éve harcolnak a gyerek elhelyezéséért, de a szülők még nem váltak el. Az apa váló- és gyermekelhelyezési keresetet adott be hazájában, s ennek nyomán a francia bíróság az apánál helyezte el a kislányt. Az anya Moszkvában benyújtott válókeresetét a bíróság még nem tárgyalta, mivel a felek nem jelentek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását