2022. október 7. - Amália

Megszépül a Gödöllői Kastély

Felújításának legnagyobb volumenű, leglátványosabb, negyedik szakaszához érkezett a Gödöllői Királyi Kastély.
2009. április 14. kedd 21:17 - HírExtra
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv tavaly szeptemberben megítélt 1,45 milliárd forintos támogatásának köszönhetően június közepén megkezdődhet és 2010 első félévében befejeződhet a közép-magyarországi régió egyik leglátogatottabb "turisztikai attrakciója", a gödöllői kastély komplex újjáépítése - mondta Révész T. Mihály, hozzátéve, hogy a támogatás fölötti kiadásokat állami forrásból, illetve saját erőből fedezik.

A hatalmas volumenű munkálatok során egyebek mellett megszépül az úgynevezett Gizella- és a Rudolf-szárny, nyolc új szobával bővül az állandó, tizenkettővel az időszaki kiállításoknak otthont adó tér, és új köntösbe öltözik az Erzsébet-terasz is, ahol elegáns kávézó létesül - részletezte a kastély közeli "átváltozását" az igazgató.

Befejeződik a barokk színház alatt található sörpince rekonstrukciója, a színház szomszédságában, a félemeleten pedig nyári zenei kurzusoknak otthont adó próbaterem létesül. Megszépül, illetve egy 80 négyzetméteres vendégfogadó térrel egészül ki a bástya alatti, főbejárat melletti terület, és gazdag választékú üzleteket is terveznek - tette hozzá Révész T. Mihály.

Bizonyára sokak tetszését elnyeri majd a nagyrészt angol tájkertté alakuló, 52.000 négyzetméteren régi formáját visszanyerő kastélypark is. Ez a kastélyt körülölelő zöldterület mintegy egyötödét jelenti.

Az igazgató szerint a rekonstrukció egyik legköltségesebb szakasza a több száz négyzetméternyi felületet elfoglaló freskók szakszerű helyreállítása lesz, hiszen jelentős mennyiségű aranyat használnak majd e munkálatoknál.

Révész T. Mihály tájékoztatása szerint a felújításban résztvevők kiválasztását célzó közbeszerzési pályázatok egy része már lezárult, de az épület és a kert rekonstrukcióját végző cégek neve még nem ismert, mivel ezekre a pályázatokra május közepéig lehet jelentkezni.

Csakis olyan pályázók bízhatnak a szerződéskötésben, akik végeztek már ehhez hasonló, nagy volumenű, illetve műemléki jellegű felújítást - jegyezte meg az igazgató, aki szerint június közepén megtörténhet az első "kapavágás" a Gödöllői Királyi Kastély területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását