2024. május 16. - Mózes, Botond

Szorosabbra kell fűzni a NATO és az EU kapcsolatát

A NATO és az Európai Unió intézményesített kapcsolatának erősítésére, javítására van szükség - mondta a honvédelmi miniszter szavait tolmácsolva Mikita János, a vezérkari főnök helyettese csütörtökön egy budapesti NATO-konferencia megnyitóján.
2009. április 2. csütörtök 16:55 - HírExtra
A Hatvanéves a NATO - egy változó szövetség hat évtizede címmel rendezett tanácskozáson Mikita János hangsúlyozta: a két szervezet közötti kapcsolat erősítésére azért van szükség, hogy közös erővel tudjanak megfelelő válaszokat adni a világban tapasztalható új kihívásokra. Hozzátette, hogy az új, globális kihívások, mint a gazdasági válság, a környezeti katasztrófák, az energiaválság és a terrorizmus olyan komplex válaszokat kívánnak, amelyek megoldásához pusztán a katonai erő kevés.

"Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy ha több és nagyobb biztonságot akarunk, akkor erősebb NATO-ra van szükségünk, ennek eléréséhez, viszont újfajta gondolkodás, több cselekvés és együttműködés szükséges" - mondta Mikita János.
Egy erősebb NATO azt is jelenti, hogy egy erősebb katonai struktúrát kell kialakítani, reagálni kell az energiabiztonság, a klímaváltozás és a kibernetikai védelem problémáira is.

Hozzátette, hogy a NATO rendelkezik nagyobb katonai műveleti képességekkel az unió viszont erősebb a gazdasági- és a társadalmi stabilizációs területeken.
Mikita János szólt arról is, hogy bár a NATO számára jelenleg Afganisztán jelenti a legfőbb politikai és katonai prioritást, de Európa és a transzatlanti térség számára hasonló kulcskérdés a balkáni társég stabilitása. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy Horvátország és Albánia hamarosan csatlakoznak a NATO-hoz, és várhatóan Macedóniára is rövidesen sor kerülhet.

"A stratégiai cél az, hogy idővel az összes balkáni ország - természetesen Szerbia is - csatlakozzon az euroatlanti integráció szervezeteihez", mert ez biztosíthatja a stabilitást a térségben - hangsúlyozta a vezérkari főnök helyettese.

Hozzátette, hogy az unióval szoros együttműködésben kell meghatározni a jövőbeni "jelenlét" mértékét és milyenségét. A koszovói átadás-átvétel esetében is körültekintően kell eljárni, mert ott a biztonsági helyzet még mindig törékeny.

A konferenciát és kerekasztal-beszélgetést egybekötötték a Hatvanéves a NATO - Magyarország tíz éve a NATO-ban című kiállítással, amelyet a HM Hadtörténeti és Intézet és Múzeum rendezett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és bemutatták a Tíz év a NATO-ban című könyvet is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását