2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szili Katalin semmiképpen sem támogatja a NATO-radart

Szili Katalin semmilyen formában nem támogatja NATO-radar építését a Pécs melletti Tubes-hegyen, álláspontja e téren évek óta világos és egyértelmű - fogalmazott Kocsi László, az MSZP Baranyai megyei választmányának elnöke szerdán, az MTI-nek küldött közleményében.
2009. április 1. szerda 22:59 - HírExtra
"Szili Katalin ennek érdekében kezdeményezett eljárást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosánál, ennek érdekében támogatja a jelenleg is zajló alkotmánybírósági vizsgálatot. Ismert tény az is, hogy a lokátorral kapcsolatos népszavazástól nem önszántából maradt távol, hanem azért mert az Országgyűlés elnökeként folytatott külföldi tárgyalása miatt azon nem tudott részt venni" - írta a politikus.

Kocsi László közleményével Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterjelöltjének szerdai, pécsi sajtótájékoztatójára reagált. Válaszában úgy vélte: "Páva Zsolt és a Fidesz tovább folytatja a hazudozást, amit a polgármesteri kampányukban mára már megszokhattunk tőlük".

A választmányi elnök hangsúlyozta: felháborítónak tartja azt is, hogy "Páva Zsolt nem arról beszél, milyen jövőképet adna Pécsnek, milyen elképzelésekhez szeretné megnyerni a többség támogatását, kizárólag arra épít, hogy Szili Katalint koholt vádakkal kikezdje, megkérdőjelezze elkötelezettségét és képességeit".

Bánki Erik a sajtó munkatársai előtt bejelentette: nyílt parlamenti szavazást kezdeményez április 14-re az Országgyűlés önkormányzati bizottsága által nem támogatott javaslatról, amelynek értelmében a pécsi önkormányzat visszakapná a jogorvoslati lehetőséget a tubesi lokátorállomás ügyében.

"Továbbra sem múlt el annak veszélye, hogy a szocialista kormány megvalósítsa a katonai beruházást a Pécs melletti Tubes-hegyen. Az MSZP politikusai nem tettek le az építkezésről, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a bizottságban egyedül ők nem támogatták az ezt akadályozó javaslatot" - mondta Bánki Erik szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta: azt állapotot szeretnék visszaállítani, amikor a helyi építésügyi hatóságok felfüggeszthették a hatósági eljárást a másodfokon megszülető döntésig, ha egy katonai beruházás sérti az adott önkormányzat településrendezési érdekeit. Ez azonban az eljárást "gyorsító törvény" elfogadásával megváltozott.

Bánki Erik megjegyezte, hogy "egyetlen baranyai szocialista politikus, köztük Szili Katalin házelnök sem emelte fel a szavát Pécs érdekében, egyikük sem támogatta a módosítást. Pedig ha ezt megtették volna, sokan fellélegezhettek volna a városban".
Szili Katalinnal kapcsolatban feltette a kérdést: "mit várhatunk attól, aki annak idején el sem ment szavazni a lokátor ellen, noha Pécsett tartózkodott? Ő már kifejezte, hogy nem zavarja egy radar Pécs fölött".

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterjelöltje azt mondta: programja részét képezi a tubesi radarépítés megakadályozása.

"A végsőkig fogunk küzdeni ellene, mint ahogyan küzdöttünk eddig is. Összefogtunk a civilekkel, mert csak velük lehetett, a szocialisták itt Pécsett csak trükköztek, érdemben nem segítettek" - hangoztatta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását