2024. március 29. - Auguszta

Ne írja alá az államfő a Ptk. módosítását!

Levélben kérte Sólyom László köztársasági elnököt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, hogy az államfő - élve alkotmányos jogával - ne írja alá a Polgári törvénykönyvet módosító, a parlament által megszavazott úgynevezett gyűlöletbeszé
2007. október 30. kedd 15:14 - Hírextra

"A TASZ a szólásszabadság aránytalan korlátozása miatt, továbbá szakmai és jogpolitikai szempontból is kifogásolja a (hétfőn) elfogadott törvényt" - tartalmazza a szervezet közleménye.
Mint írták, ha a köztársasági elnök mégis aláírja a törvénymódosítást, úgy ők fognak alkotmánybírósági indítványt előterjeszteni a Ptk.-módosítás ügyében.

A jogvédő szervezet már a jogszabály-módosítás elfogadása előtt kifejtette álláspontját a tervezetről és ezt az országgyűlési képviselőkhöz is eljuttatta.

Október közepén, egy budapesti sajtóbeszélgetésen a gyűlöletbeszéd szankcionálására vonatkozó törvénymódosítási javaslatot szakmailag elhibázottnak nevezték a szervezet tagjai. A TASZ ügyvivője, Schiffer András akkor úgy fogalmazott, hogy a Ptk. tervezett módosítását "pártpolitikai célokat szolgáló barkácsolásnak" tartják.

A TASZ interneten is olvasható állásfoglalása az akkor még tervezett változtatásokat alkotmányossági, szakmai-jogdogmatikai és jogpolitikai szempontból is elhibázottnak nevezte. Szerintük a javaslat a polgári jog eszköztárával kívánja szankcionálni az úgynevezett gyűlöletbeszédet, egyúttal korlátozni a szabad véleménynyilvánítás jogát.

A Polgári törvénykönyv gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítása értelmében a személyhez fűződő jog sérelmét jelenti különösen az a nyilvános, súlyosan sértő magatartás, amely faji hovatartozásra, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozásra, vallási vagy világnézeti meggyőződésre, szexuális irányultságra, nemi identitásra vagy a személyiség más lényegi vonására irányul, és emberek e vonással rendelkező, a társadalmon belül kisebbségben lévő körére vonatkozik. Az ilyen sérelemmel szemben bárki felléphet, aki megszólítva érzi magát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását