2024. március 19. - József, Bánk

Elmennek a migránsok a határról

Elhagyják a migránsok a kuznicai lengyel-fehérorosz határátkelő környékén létesített tábort - közölte szerdán a lengyel határőrség. Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes szerint a fehéroroszok buszokkal viszik el a külföldieket a helyszínről.
2021. november 17. szerda 13:57 - HírExtra

A határátkelő közelében, a fehérorosz oldalon táborozó külföldiek összecsomagoltak, és elhagyják a tábort, ismeretlen helyre távoznak fehérorosz tisztviselők kíséretében - olvasható a lengyel határőrség Twitter-oldalán.
    
Wasik a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevíziónak elmondta: úgy értesült, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök buszokat küldött a határátkelőhöz, a migránsok felszállnak ezekre és távoznak. "Úgy néz ki, hogy Lukasenka elveszítette ezt a határcsatát" - jegyezte meg a miniszterhelyettes.
    
Anna Michalska, a határőrség szóvivője későbbi sajtóértekezletén nem zárta ki, hogy a migránsokat más helyre viszik, ahol esetleg tábort vernek, és újabb határátkeléssel próbálkoznak. Közölte, hogy a távozók egy része fagerendákat vitt magával.
    
Kedden a lengyel rendvédelmi erők kétórás csata után megállították a bezárt kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról induló ostromot, amelynek során a migránsok köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be, a határt védők közül összesen tizenketten megsérültek.
    
A határőrség egyúttal két tömeges, összesen mintegy 150 fő részvételével elkövetett határsértési kísérletről számolt be egy szerda reggeli Twitter-bejegyzésben. Ezek a lengyel-fehérorosz határszakasz más, Kuznica Bialostockától déli irányban mintegy 120, illetve 140 kilométerre fekvő pontjain történtek éjjel, mindkét kísérletet meghiúsították.
   
Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter szerda reggel egy rádióinterjúban úgy ítélte meg, hogy a határon fennálló helyzet nem fog egyhamar megoldódni. "Fel kell készülni következő hónapokra, remélem, nem évekre" - jelentette ki.
    
Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. A feszültség a múlt hét elején éleződött ki, amikor Kuznica Bialostockánál nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén, ők az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen áttörni a határon.
    
A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben. A szejm szerda este a határőrizeti törvény módosításáról szavaz, mely lehetővé tenné a bejárási tilalom meghirdetését a térségben, és szabályozná az onnan jelenleg kitiltott újságírók munkáját is.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását