2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nem volt váratlan az ország lemínősítése

Nem volt ugyan váratlan a Standard and Poor's hitelminősítő hétfői bejelentése arról, hogy "BBB mínusz"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát "BBB"-ről, de a forint gyengülése felerősödött a bejelentést követően, az euró árfolyama 311 forint fölé emelkedett.
2009. március 30. hétfő 18:30 - HírExtra
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta: A hitelminősítő Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósság osztályzatának csökkentését a vártnál mélyebb recesszióval indokolta, illetve azzal, hogy a GDP arányosan 3 százalékos államháztartási hiánycél tartásához további intézkedésekre lesz szükség. Az osztályzat rontása azt is jelenti, hogy Magyarországot már csak "egy küszöb" választja el attól, hogy a befektetési kategóriából is kikerüljön.

A kérdés, hogy milyen hatékony programmal tud előrukkolni és milyen gyorsan az új kormány - mondta. Az sem látszik ma még, hogy milyen támogatottságot élvezhet az új kormányprogram, a társadalmi támogatottság hiánya azonban egyértelmű - tette hozzá. Suppan Gergely szerint emiatt talán célszerűbb lett volna előrehozott választásokat tartani, de, mint mondta az akkor felálló kormánynak sem lett volna sok választása, hasonló intézkedésekről kellett volna döntenie, mint a mostaninak, elképzelhető azonban, hogy magasabb társadalmi támogatottság mellett.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője is hasonlóan vélekedett. Úgy vélte, hogy további osztályzat rontásnak, ha nem is lenne nagyobb piaci, portfólió átrendező hatása, rendkívül rossz lenne az üzenete.

A piac határozott programot vár az új kormánytól, és egyre többet. Már nem csak rövid, de hosszú távon ható intézkedéseket is várnak annak érdekében, hogy a növekedési potenciál emelkedjen és a hosszú távú adósság alakulására is megnyugtató választ adjon a kormány. A költségvetési hiány tartását biztosító lépések szükségesek, de lehet, hogy kevesek lesznek, a strukturális reformok beindításával is foglalkoznia kell - méghozzá meggyőzően - a most felálló kabinetnek.

Kondrát Zsolt szerint a forint euróval szembeni gyengélkedését délutánig régiós hatások okozták, de egyértelműen a hitelminősítő bejelentése után "ugrott" fel 309 forintról 311 fölé az árfolyam.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását