2024. május 3. - Tímea, Irma

Bajnai várható megszorításai - az első információk

Többnyire félmilliárd forint körülire becsülik a Bajnai-program másfél évre tervezett megszorításait a hétfői lapok, illetve internetes sportálok, de van ezer milliárdos számítás is a kiadáscsökkentésre.
2009. március 30. hétfő 11:32 - HírExtra
A kormányfői posztra jelölt gazdasági miniszter a Népszava információja szerint az MSZP-frakció vasárnap esti ülésén programjáról elmondta: idén 150 milliárd forintos megtakarítási csomagra lesz szükség, amit jövőre 300-350 milliárd forintos további kiadáscsökkentésnek kell követnie és a jövőre nyugdíjba vonulók számára már nem jár a 13. havi nyugdíj.

A Népszabadság szerint Bajnai a frakció előtt arról beszélt, hogy két év alatt 300-500 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel járna stabilizációs programja. Ennek részeként várható a 13 havi nyugdíj és fizetés megszüntetése, a gyes, illetve a gyed feltételeinek szigorítása.

A Magyar Nemzet szerint is ugyanekkora összegű megszorító csomag elindításával kezdené miniszterelnöki tevékenységét Bajnai Gordon. Spórolna a szociális és nyugdíjkiadásokon, eltörölné a távhő- és gázár-támogatásokat, megszüntetné a "szocpolt és félszocpolt", befagyasztaná a családi pótlékot, csökkentené a lakástámogatásokat és a gyed időtartamát.

A Világgazdaság felidézi, hogy Bajnai Gordon az elmúlt hetekben több fórumon is ismertette programjának elemeit. Egyebek között arról beszélt, hogy a magyar gazdaság "ördögi körben van és ebből csak komoly áldozatok árán lehet kitörni". Ilyen áldozat lehet például, hogy jövőre mintegy 800-1.000 milliárd forintos államháztartási kiadáscsökkentést kellene végrehajtani. Az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatás terén mélyreható, szerkezeti kiigazításokat szükséges megvalósítani, az adóéket pedig a jelenlegi 54-ről 47 százalékra kell csökkenteni.

Az Index internetes portál szerint mintegy 600 milliárd forintot takarítana meg a költségvetési kiadásokból Bajnai Gordon programja, amely megszüntetné a forinthiteles lakásvásárláshoz igényelhető kamattámogatást, az új és használt lakás vásárlásakor a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt, a távhő- és gázkompenzációt. A gyed csak a gyerek egy éves koráig járna és már ott felválthatja a szerényebb összegű gyes. A családi pótlékot a következő két évben befagyasztják, a rendszeres szociális segélyt megkurtítják.

Vasárnap este az MSZP frakcióüléséről távozóban Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes újságíróknak a Bajnai-program nagyságrendjére vonatkozó találgatásokra azt válaszolta, 300 és 500 milliárd forint között van. Pontos összeget nem akart mondani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását