2024. április 28. - Valéria

Törvénysértő volt a társulási tanács ülése

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek tartja a Centrum Parkoló Kft.-t üzemeltető Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása (FÖPT) tanácsának azt a legutóbbi, októberi ülését is, amelyen a hivatal szeptemberi törvényesség
2007. november 9. péntek 16:51 - Hírextra

A közlemény szerint az ülést az újabb, főként eljárási jogsértések miatt harminc napon belül meg kell ismételni.

"Forgács Imre hivatalvezető a társulásban részes fővárosi kerületi önkormányzatok polgármestereit arra kérte, személyesen nyújtsanak segítséget abban, hogy a megismételt ülésre megfelelő szakmai előkészítés után, a törvényi előírásoknak megfelelően kerüljön sor" - olvasható a közleményben.
A hivatal közleményében rámutat arra: a FÖPT tanácsa korábbi - mindenekelőtt a követelés-átruházással kapcsolatos - döntéseinek jogsértő volta sokakat érint.

"A közigazgatási hivatalnak adandó válasz testületi elfogadása során már csak ezért sem fogadható el semmilyen eljárásjogi vagy egyéb mulasztás, ami akadályozza a törvényesség helyreállítását" - közölte a hivatal.

A Népszabadság című napilap szeptemberben adott hírt arról, hogy a Centrum Parkoló Kft. jogszerűtlenül adta el több milliárd forintos követelésállományát adósságbehajtó cégeknek. A közigazgatási hivatal akkor postázott törvényességi észrevételében hatvan napot adott arra, hogy a társulás megszüntesse kifogásolt ügyintézési-büntetési gyakorlatát.

Jogsértőnek tartotta a hivatal azt is, ha a parkolási jegy megvásárlásának elmulasztását többször is szankcionálják, valamint azt, hogy a Centrum nem vette figyelembe az önkormányzatok selejtezési gyakorlatát, s több évre visszamenőleg követelte a parkolási pótdíjat. Ezzel pedig a hivatal álláspontja szerint megsértette az állampolgárok jogorvoslathoz való jogát, mivel selejtezés miatt már nem tudták bizonyítani várakozási engedélyük meglétét.

A hivatal megállapításai lényegében egybecsengenek az ombudsman tavaszi állásfoglalásával, ám a törvényességi észrevétel már konkrét jogi lépésekre ad lehetőséget. Szakértők szerint ha nem tesznek eleget a felszólításnak, a közigazgatási hivatal az eljárási rend alapján bíróságtól kéri a határozatok hatályon kívül helyezését, a jogsértések felszámolását.

Az 1999-ben alapított FÖPT 2000-ben hirdetett nyílt pályázatot, amelyet a Centrum Parkoló Kft. nyert el tíz évre. Kezdetben a VI., VII., és a VIII. kerületben intézte a parkolási feladatokat a cég, majd 2001-ben az I., II., XI., és a XII. kerület is csatlakozott. A cég 32 ezer parkolóhely után szed díjat, nyolcszáz automatát üzemeltet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását