2024. május 3. - Tímea, Irma

Obama az USA-nak kampányol

A közvélemény támogatását is igyekszik majd megnyerni első tengerentúli útján, Európában jövő héten Barack Obama amerikai elnök - írta a The Wall Street Journal.
2009. március 28. szombat 12:29 - HírExtra
Obama egyhetes európai körutat kezd április 1-jén. Három magas szintű nemzetközi találkozón is részt vesz: csütörtökön ott lesz a világgazdasági válság megoldását célzó G20 találkozón Londonban, szombaton elutazik a strasbourgi NATO-csúcsra és vasárnap részt vesz az EU-USA találkozón Prágában. Az amerikai elnök a hivatalos találkozókon túl azonban egy amerikai stílusú nagygyűlésen is vesz részt pénteken Strasbourgban egy sportarénában. Prágában még keresi a Fehér Ház a megfelelő helyet, ahol Obama elmondhatja majd első külpolitikai beszédét.

Barack Obamát európai látogatása kezdetén, szerdán a londoni Buckingham palotában fogadja II. Erzsébet brit királynő. Körútja utolsó állomásán, Törökországban hétfőn kétoldalú tárgyalásokat folytat Ankarában, kedden pedig ellátogat az Haghia Sophia és a Kék mecsetbe Isztambulban.

Mint a tekintélyes konzervatív New York-i üzleti lap rámutatott: Obama tervezett nyilvános fellépései, amelyek utalást jelentenek elnökjelöltként tett sikeres tavalyi európai útjára, ellentétben állnak azokkal a nézeteltérésekkel, amelyek hivatalba lépése óta az Egyesült Államok és Európa között keletkeztek.

Mirek Topolánek volt cseh miniszterelnök a héten úgy fogalmazott, hogy Obama gazdasági válságkezelő programja "út a pokolba". Párizs és Berlin nyíltan ellenzi az amerikai elnök pénzügyi ösztönzést sürgető felhívásait. Ezenkívül Obama korábban több katonát sürgetett Afganisztánba Európától, később viszont már csak az afganisztáni és pakisztáni önkormányzatok támogatására vonatkozó szerényebb kérések hangzottak el. Ha a felszínen nem is, a háttérben tehát ott lesznek a különbségek a londoni G20-as csúcson és a strasbourgi NATO-találkozón egyaránt - állapította meg a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását