2024. május 19. - Ivó, Milán

Felháborodtak a "Mocskos kurván"

"A nők elleni erőszak alávaló dicsőítése" - háborodott fel Christine Albanel francia kulturális miniszter egy rap-dal hallatán, amelynek "Mocskos kurva" (Sale pute) a címe.
2009. március 28. szombat 21:19 - HírExtra
A dal előadója "a francia Eminemként" emlegetett Orelsan, aki meglehetősen nyersen írja le egy fiatalember dühét, aki miután rájött, hogy megcsalták, egy üveg itallal a kezében imbolyog a városban, miközben válogatott fizikai erőszakot ígér hűtlen barátnőjének.

"Gyűlölet van bennem, arról álmodom, hogy szenvedni látlak", "majd meglátjuk, hogyan kokettálsz törött lábbal", "ha csak a karodat töröm el, vedd úgy, hogy békében váltunk el", "szeretnélek lángokban égve látni", "gyűlöllek és azt akarom, hogy lassan dögölj meg, hogy ess teherbe és veszítsd el a gyermeket" - ilyen és hasonló sorok hallhatóak a dalban, amely már két éve fent van az interneten, de csak most figyeltek fel rá igazán, mivel Orelsannak áprilisban nagy koncertje lesz a bourges-i tavaszi fesztiválon, az egyik legnagyobb franciaországi zenei rendezvénysorozaton.

Christine Albanel kulturális miniszter a videoklip törlését a követelte a fájlmegosztó portálokról. Arra hivatkozott, hogy "a szólásszabadság ott végződik, ahol az erőszakra való felbujtás és a leggyomorforgatóbb gyűlöletkeltés kezdődik". A YouTube és a Dailymotion azonban csak arra volt hajlandó, hogy korlátozza a dalhoz való hozzáférést a regisztrált látogatókra és a nagykorúakra. A YouTube szóvivője szerint a dal "nem törvénytelen", igaz, hozzátette: bírói döntésre hajlandók levenni az oldalakról.

Orelsan bourges-i fellépése ellen a francia szocialista és a kommunista párt szintén tiltakozott. A "Sem kurvák, sem alávetettek" (Ni putes, ni soumises) nevű nővédelmi szervezet - amely azután alakult meg, hogy 2002-ben egy lányt "szerelemféltésből" élve felgyújtottak - egyenesen a fesztivál bojkottjára szólított fel, amennyiben nem törlik a rappert a műsorból. A szervezők egyelőre nem reagáltak a követelésekre.

A 26 éves Orelsan mindenesetre nyilvánosan bocsánatot kért, és elismerte, hogy a dal valóban sokkoló, de "nem akart senkit sem megbántani". Megerősítette, hogy fel fog lépni Bourges-ban, de a Sale pute-öt kihagyja programjából.

Franciaországban az elmúlt években többször is a vádlottak padjára kerültek rap-dalok. 2005 decemberében a külvárosi zavargások után eljárás indult a Franciaország (La France) című dal előadói ellen, amelyet a Belügyminisztérium rendőrgyilkosságra való uszításnak minősített. A rappereket végül felmentették, akárcsak 2007 májusában Richard Makelát, azaz Monsieur R.-t, aki a franciaországi diszkriminációkat állította pellengérre a FranSSe című dalában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását