2024. április 29. - Péter

Szóljunk mi is Tibetért!

Magyarországnak is kötelessége felemelni a szavát a tibeti emberi jogok megsértésének ügyében - mondta Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön a Kossuth Lajos téren tartott sajtótájékoztatón.
2008. május 8. csütörtök 16:04 - Hírextra

Balog Zoltán közölte: a Fidesz, az SZDSZ, az MDF és a KDNP képviselői országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amelyben a magyar parlament felszólítja a Kínai Népköztársaságot a nemzetközileg elismert emberi jogok tiszteletben tartására, és az erőszak alkalmazásának befejezésére.

A fideszes politikus szerint a javaslatot az 1956-os magyar forradalom és az 1959-es tibeti népfelkelés közti párhuzamra alapozva, valamint a tibeti kérdés békés rendezése érdekében nyújtották be. Hozzátette: az MSZP képviselője ez idáig nem írta alá indítványukat.
Balog Zoltán a tibeti emberek sorsa iránt érzett személyes szimpátiáját Tibet zászlajának meglengetésével is kifejezte.

Az emberi jogi bizottság elnöke hangsúlyozta: bízik benne, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Budapesten tárgyaló kínai delegáció vezetőjével folytatott négyszemközti megbeszélésén rákérdez a tibeti helyzetre, ahogyan tette ezt a közelmúltban Angela Merkel német kancellár is.
A sajtótájékoztatón felszólalt Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke, aki szintén arra kérte a magyar kormányt: álláspontja legyen egyértelműen támogató Tibet ügyében, és tudassa a kínai vendégekkel, hogy emberi jogi kérdésekben nincsenek alternatívák. Kezdeményezte azt is, hogy magyar megfigyelők mehessenek Tibetbe.

Hendrey Tibor véleménye szerint a csütörtöktől Budapesten tárgyaló kínai delegáció érkezésének az az oka, hogy megerősítsék a tibeti események miatt meggyengült kínai külpolitikát Közép-Európában.
Az eseményen az Amnesty International kampánykoordinátora, Sebály Bernadett arra szólította fel a nemzetközi szervezet nevében a kínai vezetést, biztosítsák országukban a sajtószabadságot, és 2008 végéig töröljék el a halálbüntetést.

A Tibetet Segítő Társaság szerdától szombatig tüntet a főváros több pontján abból az alkalomból, hogy csütörtökön és pénteken Budapesten tárgyal egy száztagú, magas rangú kínai politikusokból álló delegáció.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását