2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sport-tragédiák árnyékában - ki és miért lesz a következő?

Ocskay Gábor tragédiája mélyen megdöbbentett mindenkit. Mi magyarok nagyon jól tudjuk, hogy milyen erejük teljében lévő élsportolókat elveszíteni. Fehér Mikitől Kolóig - a hirtelen tragédiák szomorú lajstroma.
2009. március 26. csütörtök 07:19 - Gedei Szilárd
Mindössze harmincnégy éves volt Ocskay Gábor, az Alba Volán és a magyar jégkorong válogatott csatára, amikor keddről szerdára virradó éjjel – pontban éjfélkor – szívinfarktus következtében leállt a szíve.

A szörnyű esemény kapcsán megpróbáltuk összeszedni az elmúlt évek nagy tragédiáit – sajnos a nemzetközi és a magyar sportéletben is akadtak szép számmal. Szívhalál, agyvérzés, tüdőembólia – a halál nem válogat az élsportolók között sem.

A legtöbb tragikus haláleset a sportolók szíve miatt történt: a szívhalál ugyanolyan gyakori az élsportolók körében, mint a mai kor átlagemberei esetében.

A kérdés azonban akkor is iszonyatos fájdalommal hasít az ember szívébe: miért kell nekik meghalniuk?

Seregély Attila – 1989. szeptember 26-án a Konyár-Körösszakál berettyóújfalui körzeti labdarúgó-mérkőzés közben Seregély Attila, a Körösszakál játékosa összeütközött a konyáriak kapusával. Az életveszélyes állapotban lévő sportoló kórházba szállítás közben meghalt.

Zsiborás Gábor – Talán a magyar sport első minden szívet és lelket megrengető tragédiája volt Zsiborás Gabié. A magyar labdarúgó-válogatott legendás kapusa 1993. szeptember 7-én halt meg, miután a válogatott edzésén rosszul lett. Zsiga 35 évet élt.

Dárdai Balázs
– a Bundesligában játszó Dárdai Pál öccse mindössze 23 éves volt, amikor 2002. július 20-án egy pécsi labdarúgó mérkőzés közben olyan szerencsétlenül ütközött az ellenfél egyik játékosával, hogy lenyelte a nyelvét. Az orvosok sem tudtak rajta segíteni. Balázs 23 évet élt.

Bogdán Balázs – Szívelégtelenség végzett a Kecskemét fiatal kosárlabdázójával 2003. november 7-én. Edzés után otthon, álmában érte a halál. Balázs 23 évet élt.

Fehér Miklós
– A portugál Benfica csatára 2004. január 26-án kapott szívinfarktust a Vitoria Guimaraes elleni bajnokin. Az orvosok őt sem tudták megmenteni – emlékét szobor őrzi Lisszabonban. Miki 26 évet élt.

Szabó István
– Csapata, az Uraiújfalu edzésén esett össze és halt meg 2004. június 1-én az NB III-ban szereplő  labdarúgó. István 26 évet élt.

Zavadszky Gábor – Cipruson hunyt el 2006. január 6-án. Az AEL Limassszol és a magyar válogatott korábbi középpályása 32 éves volt. Otthonában érte a vég: halálának pontos okáról azonban még évekig vitáztak az illetékesek. Mostanra a boncolás alapján megállapították, hogy tragédiáját szívroham és tüdőembólia okozta. Zava 32 évet élt.

Bánka Kristóf – Mindössze 24 éves volt a Fót labdarúgója, amikor 2006. február 5-én elvitte a szívroham saját otthonában, pihenés közben. Bánka emlékét kispályás labdarúgó torna őrzi. Kristóf 24 évet élt.

Kolonics György – 2008. július 15-én, közvetlenül a pekingi olimpia előtt szintén edzés közben lett rosszul a kétszeres olimpiai bajnok kenuslegenda. Társai és a mentők újraélesztési kísérlete sem járt sikerrel: Koló a csepeli parton hunyt el. Halálának oka a szakértők szerint: szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség. Koló 36 évet élt.

Ocskay Gábor – az Alba Volán és a magyar jégkorong válogatott csatára 2009. március 5-én lett rosszul Budapesten. Neki is a szíve mondta föl a szolgálatot: a kiérkező mentők sem tudtak segíteni rajta. Csicsó 34 évet élt.

Nemcsak  hazánkban, hanem szerte a világon is történtek tragédiák az elmúlt évtizedekben – főleg, ha fiatal sportolók szörnyű szívhalálait vesszük figyelembe.

Sam Okwaraji – ’89 augusztus 13-án egy Nigéria-Angola vb-selejtezőn a hazaiak játékosa a 82. percben szívelégtelenségben meghalt a gyepen. A tragédiát súlyosbította, hogy a sportoló hirtelen halálát nem tudta földolgozni a szurkolótábor, és a meccs közben kitört verekedésben további 11 néző életét vesztette.

Michael Klein – a Bayer Ürdingen 33 esztendős labdarúgója, 81-szeres román válogatott, a Dinamo Bucuresti egykori sztárja a csapat edzése után hirtelen összeesett és meghalt. Az 1993. február 3-án történt tragédia megrázta egész Romániát és persze Németországot is.

A portugál bajnokság északi régiójában szereplő Pico de Regalados futballcsapat kapusa 1995. február 26-án mérkőzés előtt, bemelegítés közben eszméletét vesztette, és kórházba szállítás közben meghalt.

Franck Sarrabayrouse és William Disciullo – 1996 szeptemberében Franciaországban egy játéknapon két amatőr futballista is szívinfarktust kapott a pályán: Sarrabayrouse 23, Disciullo 29 éves volt.

Emmanuel Nwanegbo – A német harmadosztályban szereplő SSV Reutlingen nigériai labdarúgója 1997. augusztusában egy bajnoki mérkőzésen esett össze, majd röviddel később meghalt. Vele is szívroham végzett.

Robbie James – Mérkőzés közben halt meg a 47-szeres walesi válogatott, aki az alsóbb osztályú Llanelli csapatának játékosedzőjeként szerepelt egy bajnokin. Az eset 1998. március 20-án történt.

Stefan Vrabioru – A Rapid Bucuresti elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésen esett össze 1999. július 25-én, és a kórházba szállítás közben hunyt el a román labdarúgó. Szervezetéből minimális mennyiségű doppingszert mutattak ki.

John Ikoroma - A 17 éves nigériai srác az Egyesült Arab Emírségekben 2000 februárjában rendezett barátságos találkozón kapott szívrohamot, és meghalt.

Tíz napon belül három amatőr labdarúgó is meghalt a németországi hesseni Waldeck területi bajnokságában. Egy 16 éves játékos edzés közben, egy 30 és és 42 éves futballista pedig mérkőzés közben vesztette életét.

Catalin Haldan – A román labdarúgó-válogatott 24 éves játékosa egy barátságos mérkőzésen összeesett, és kórházba szállítás után meghalt. 2000. október 5-ét írtak ekkor.

Mike North – 2001. áprilisában egy harmadosztályú angol labdarúgó mérkőzésen három perccel az első félidő vége előtt összeesett és meghalt a meccs játékvezetője.

Martin Coe – 2001. május 21-én mérkőzés közben összeesett, majd a kórházba szállítás után elhunyt az új-zélandi Te Awamutu amatőr csapat labdarúgója.

Ocheaga Esheku – Az indiai Bengal Mumbai idegenlégiós játékosa 2001. július 16-án mérkőzés közben összeesett a pályán. Mire kórházba szállították a nigériait meghalt.

Szerhij Perkun – Tíznapos kóma után egy moszkvai kórházban 2001. augusztus 28-án elhunyt a CSZKA Moszkva és az ukrán válogatott 23 éves kapusa. Halálát az okozta, hogy a dagesztáni Mahacskalában, a helyi csapat elleni meccsen összefejelt az ellenfél egyik csatárával.

Vladimir Dimitrijevic – 2001. október 2-án edzés közben összeesett, majd a kórházba szállítás után elhunyt a jugoszláv Crvena zvezda 20 éves labdarúgója. Halálát szívelégtelenség okozta.
Forrás: HírExtra/MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását