2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyugtató alkohollal a sláger a magyar fiataloknál

A gyógyszer és az alkohol együttes fogyasztásában, a nyugtatók és altatók szedésében, az öngyilkossági kísérleten való gondolkodásban és a csekély önbecsülésben élen járnak a magyar fiatalok.
2009. március 26. csütörtök 15:26 - HírExtra
A kutatás célja az volt, hogy időben és nemzetközileg összehasonlítható adatokat gyűjtsön Európa fiataljainak dohányzásáról, alkohol és egyéb drogfogyasztási szokásairól, felmérje a változásokat és összehasonlítsa az országonként eltérő trendeket.

Az ESPAD Report 2007 címet viselő kutatás valamennyi magyarországi adatfelvétele a Budapesti Corvinus Egyetemen készült.

Európa diákjai körében a dohányzás 1999 óta egyértelműen mérséklődött, Magyarország azonban négy év késéssel követi az európai trendet. Nálunk a lányok többet dohányoznak mint a fiúk.

A rendszeres alkoholfogyasztás Európában 2007-ben a fiatalok körében némileg csökkent. A magyaroknál ez a javuló tendencia még nem figyelhető meg. A magyar fiatalok az európai kortársakhoz képest kevesebb sört, viszont több töményitalt és kétszer annyi bort fogyasztanak.

A fiatalok alkoholfogyasztása egyre inkább a hétvégi nagyivás irányába tolódik el, ez Magyarországon is megfigyelhető, bár kevésbé elterjedt, mint például Dániában, a Man-szigeten, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Írországban, Szlovákiában és Spanyolországban.

Európában minden ötödik diák kipróbált már valamilyen tiltott szert (kábítószert.) A magyar fiatalok között ez kevésbé figyelhető meg. A 2007-ben a tiltott szert kipróbálók aránya a legtöbb európai országban csökkent a korábbi évekhez képest. Ez a csökkenés a marihuánafogyasztás mérséklődésének köszönhető.

A gyógyszert - főleg nagy mennyiségű, vény nélkül kapható nyugtatókat - alkohollal együtt kipróbálók aránya azonban csak Csehországban magasabb, mint nálunk. Míg Európában az ilyen bódulati állapot kedveltsége csökken, nálunk nő - állapította meg a kutatás.

A 2007. évi adatok azt is kimutatják, hogy az orvosi javaslat nélküli nyugtató/altató fogyasztás alapján Magyarország Európa vezető országai közé tartozik.

Megdöbbentően magas - 30 százaléknyi - azoknak az aránya, akik már foglalkoztak az öngyilkosság gondolatával és ebben a lányok vezetnek. Az önbecsülés terén sem jeleskednek a magyar fiatalok - tette hozzá Elekes Zsuzsanna. Szlovákiában és Magyarországon a legalacsonyabb e korosztály önbecsülése.

A kutatás ismertetése után szó esett az utóbbi évek új jelenségeiről. Amint a kutatás vezetője az MTI munkatársának elmondta, megfigyelhető, hogy egyre többen isznak - napközben is - közterületen, bár ez más európai országban is gyakori.

Az is szóba került, hogy a volt szocialista országokban - így nálunk is - nagyon sok helyen és szinte korlátlanul árusítanak szeszes italt, az érvényben lévő jogszabályi tiltások és kereskedelmi korlátozások ellenére is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását