2024. május 16. - Mózes, Botond

Glatz talán elvállalná

Megfelelő társadalmi és politikai bizalom esetén elképzelhető, hogy vállalná a kormányfői tisztséget - mondta Glatz Ferenc akadémikus a Klubrádió reggeli műsorának nyilatkozva.
2009. március 25. szerda 10:13 - HírExtra
Ha ehhez megfelelő társadalmi és politikai bizalom van, akkor komolyan elgondolkodik azon, hogy elvállalja-e a miniszterelnökséget - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként miként tudná megteremteni a társadalmi támogatást az intézkedéseihez, Glatz Ferenc azt válaszolta: az elmúlt évtizedek európai politizálásának legnagyobb hibája az, hogy a legjobb politikusok is az emberekért akarnak tenni valamit, de az emberek nélkül. Épp ezért sokkal aktívabb párbeszédre van szükség a politikában - tette hozzá.

Az akadémikus szerint nagyon nagy baj, hogy az 1950 után az európai fejlődésben a civil közélet, amelyben az értelmiség, a tisztségviselők, a vállalkozók, a földművesek és a munkások is részt vettek, eltűnt, és maradt helyette a pártélet. "Nem ártana, ha egy kissé ezt a túlzottan pártpolitikai veszekedésekben elmerülő politikai elitet beoltanák jobban ilyen értelmiségi, civil szemlélettel" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc kormányfő kedd este jelentette be, hogy Glatz Ferenc akadémikus, Surányi György volt jegybankelnök és Vértes András, a GKI elnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Glatz Ferenc Széchenyi- és Herder-díjas történész 1996 és 2002 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, 2003 óta az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását