2024. május 2. - Zsigmond

Romlik a nagyvárosi levegő

Drámai mértékben növekszik Ázsia és Dél-Amerika nagyvárosainak légszennyezettsége - vált ismertté a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által a Meteorológiai Világnap alkalmából közzétett adatokból.
2009. március 24. kedd 14:43 - HírExtra
Miközben Európában jelentősen csökkent a légszennyezettség az elmúlt húsz évben, ellentétes a tendencia az ugrásszerű fejlődésnek indult nagyvárosokban, mint amilyen Újdelhi, Mumbai, Karachi, Sanghaj, Peking vagy Lima, Santiago és Bogota - idézte Liisa Jalkanent, a WMO kutatóját a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján évente kétmillió ember hal meg légszennyezés okozta légzőszervi megbetegedésekben, szívbántalmakban, tüdőfertőzésben vagy rákban.

A betegségeket kiváltó finom porszemcsék elsősorban a szén- és fatüzelésű erőművekből valamint a szűrő nélküli dízelmotorokból származnak. A WHO 2005-ös becslése szerint az erősen szennyezett levegőjű városokban 15-20 százalékkal többen halnak meg, mint ott, ahol tiszta a levegő. A világ népességének immár fele él városi környezetben. 2030-ra pedig az ENSZ adatai szerint kétharmados lesz ez az arány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását