2024. április 29. - Péter

Kéri: Egy frászt mondott le Gyurcsány!

Aranyhal-társadalom, Gyurcsány meg a szavahihetősége, és a röhejes konstruktív bizalmatlansági indítvány. A HírExtra Kéri László politológussal beszélgetett a kormányfő bejelentéséről.
2009. március 24. kedd 12:46 - Pénzes Dávid
Miért választotta Gyurcsány Ferenc éppen a mostani időpontot távozásának bejelentésére?

Mindig évekkel később szoktuk megtudni az igazi válaszokat. Az eddigi Gyurcsány lépések alapján úgy vélem, ezzel tudta a legnagyobb fölénnyel biztosítani a pártelnöki posztot magának. Másrészt nem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi időszakban egyre többször hangzott el az igény éppen saját hátországából, hogy „Feri, most már megválhatnál az egyik pozíciódtól.”

Bármennyire szűk körbe sáncolta be magát saját pártjában az elmúlt években, azért észrevehette, hogy ő is ugyanolyan megosztó személyiség, mint Orbán. Csak ő nem az országot osztja meg, hanem a magyar baloldalt.

A hétvégén elnökválasztó kongresszus volt. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy akár egészen siralmas eredménnyel marad elnök. Ugyan ellenjelölt nem volt, de kínos lett volna 500 szavazatból mondjuk 280.



Megijedt volna Gyurcsány Ferenc?


Szerintem igen. Eljutottak hozzá a hírek, hogy sokan protest-szavazásra készülnek. Azaz nemmel szavaznak, vagy érvénytelenül adják le voksukat. Ez egyenes út lett volna, a júniusi bukáshoz a pártelnöki székből. Mert azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy az EP-választásokat az MSZP elveszti, egy gyenge támogatottságú elnök ilyenkor könnyen bukik. Ráadásul most két évre választottak pártelnököt. Nagy volt tehát a tét.

Mit szól a módszerhez?

Kérdezik tőlem sokan, hogy „hallom-e, hogy lemondott a Gyurcsány”? Pedig egy frászt mondott le. Ő csupán felajánlotta a lemondását arra a helyzetre, ha a következő két hétben konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal tudnak a helyére jelölni mást. Azaz, nem adta Sólyom László kezébe a kormányfő jelölés lehetőségét, megtartotta azt a pártjának és magának.

Azaz nem más ez, mint egy politikai trükk?

Így van. És ezt a trükköt az MSZP és a közvélemény nagy része be is vette. Mert tegyük fel, hogy az elkövetkező két hétben nem sikerül olyan jelöltet állítani, aki megkapná a többséget a Parlamentben. A szocialisták benyújtják a konstruktív bizalmatlansági indítványt - ami egy röhej, hiszen ez az ellenzék eszköze –, majd nem szavazza meg az Országgyűlés. Gyurcsány széttárja majd a kezét és azt mondja, „hát ennyit tudtam értetek tenni, ha nem találtatok nálam jobbat, maradok.” Ez pedig azt jelentené, hogy a következő áprilisig lekerülne a napirendről Gyurcsány zargatása.

Ennek ellentmondani látszik, hogy többször is leszögezte, a döntése végleges, nem kíván kormányfő lenni.


Mondja ezt most március 23-án. Ám Gyurcsánynál néha még az ellenkezője sem igaz annak, amit mond. Tudja, olyanok vagyunk, mint az aranyhal, aki azért úszkál nyugodtan körbe-körbe az akváriumban, azért nem unja meg ugyanazt a látványt, mert négy másodpercig tart az emlékezete. A mienk egy aranyhal-társadalom. Két hét múlva ebben az országban senki sem fog erre a kijelentésre emlékezni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. április 17. 14:24
Most már Kéri is meghülyült?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását