2024. május 8. - Mihály

Orbán szerint az MSZP is bukott: nem jelölhet új miniszterelnököt

Orbán Viktor szerint egyetlen megoldás létezik a jelenlegi helyzetben, vissza kell adni a választópolgároknak a döntés jogát, minden más forgatókönyv komoly kockázattal és gazdasági veszteséggel jár.
2009. március 23. hétfő 13:17 - HírExtra
"Egyetlen megoldás van, minden más csak agónia, vergődés és nagyon komoly kockázatokkal és gazdasági vesztességgel járó elhibázott, sem emberileg, sem politikailag nem vállalható forgatókönyv a Fidesz számára" - jelentette ki a Fidesz elnöke újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: a jelenlegi helyzetben semmilyen más megoldás nincs, csak az, hogy a döntés jogát visszaadják annak, akit illet, a választópolgároknak, a magyar népnek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagálnak az MSZP tárgyalási meghívására, Orbán Viktor azt mondta: "bukott párt nem alakíthat kormányt". Szerinte a szocialista párt és annak vezetői a kormányzás felelősségteljes és nehéz terheinek súlya alatt összeroppantak.
Leszögezte: egy országot nem lehet egy bukott párt irányítására bízni, egy bukott párt nem delegálhat kormánytagokat, nem adhat miniszterelnököt, csak az emberek rovására, kárára, illetve akarata ellenére.

"Ezt kéne belátni, ez a demokrácia alaptörvénye, vissza kellene térni a rendszerváltáskori, 20 évvel ezelőtti nagyon világos és egyszerű elvekhez" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy akkor sem változtatnák-e álláspontjukon, ha egy esetleg megalakuló nemzeti kormányban esetleg jobboldali politikusok is szerepet kapnának, a Fidesz elnöke úgy vélte: ez nem változtat a lényegen. A következő kormánynak az emberek bizalmából kell megalakulnia - emelte ki.

Csak olyan kormány alakulhat, és csak olyan irány szerint haladhat Magyarország, amit az emberek jóváhagytak és kijelöltek, mert egy demokrácia nem a politikusok magánügye, hogy ők dönthessék el, hogyan kezelnek válságot, és merre menjen az ország - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a képviselők többsége nem támogatja a Fidesz és a KDNP a parlament feloszlatásáról szóló indítványát, Orbán Viktor azt mondta, ebből a helyzetből csak a bizalom újjáépítésén keresztül lehet kijutni, és ezen nem változtat, ha a parlament ezt nem látja be.

Arra a felvetésre, hogy ki kormányozna az előre hozott választásokig, ha mégis feloszlatnák a parlamentet, a Fidesz elnöke azt mondta, hogy az alkotmány egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz erre a helyzetre, így ekkor pontosan ugyanazok a szabályok lépnének életbe, mint egy rendes parlamenti választásnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását