2024. április 28. - Valéria

"Külsősöket" is kereshet az tárgyalócsoport

Az MSZP-frakció mandátumot adott a párt tárgyalódelegációjának ahhoz, hogy a lehetséges miniszterelnök-jelöltet ne feltétlenül a párt, illetve a frakció soraiban keresse - mondta Lendvai Ildikó hétfőn a képviselőcsoport ülése után Budapesten újságíróknak.
2009. március 23. hétfő 13:12 - HírExtra
A frakció mandátumot adott olyan tárgyalások lefolytatására is, amelynek célja egy válságkezelő, minél szélesebb támogatással bíró nemzeti kormány alakítása - közölte a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó elmondta: a frakció azt is támogatta, hogy nem kell a hagyományos koalíciókötési formában gondolkodni, olyan kormányt szeretnének, amely a társadalom többsége mellett a parlament többségének támogatását is bírja. Hozzátette: nem feltétlenül kormánykoalíciós, hanem parlamenti koalíciós támogatásra gondolnak.

A politikus kérdésre válaszolva sem kívánt a lehetséges kormányfő-jelöltekről beszélni.
Arra a kérdésre, hogy az országos elnökség ülésén lehetséges miniszterelnökként felmerült Surányi György volt jegybankelnök és Glatz Ferenc, az Akadémia korábbi elnökének neve is, Lendvai Ildikó azt mondta, "súlyos tiszteletlenség lenne a sajtóban megjelent és meg nem jelent nevekkel szemben, ha én most mazsoláznék a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között". Hozzátette: természetesen felmerülnek nevek, de nagy baj is lenne, ha készületlenül tárgyalnánk.

Az MSZP tárgyalódelegációjának Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök mellett Lendvai Ildikó és Simon Gábor, a választmány elnöke a tagja.

A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy egyhangúlag szavazták meg a következő időszakra szóló mandátumot, amely a konstruktív bizalmatlansági indítvány után gyorsan létrejövő, válságkezelő kormány megalakítására szól.

Kérdésre válaszolva a politikus beszélt arról is, hogy nagyobb kiadáscsökkentésre van szükség, amelyek között nemcsak a szociális kiadások, hanem az igazgatási kiadások redukálása is szerepelhet. Hozzátette: szükség van mélyebb szerkezeti változásokra, a most a parlament előtt lévő adó- és nyugdíjtörvényekhez képest is.

Egy másik kérdésre Lendvai Ildikó azt mondta, nem háromszáz oldalas kormányprogramot kell összeállítaniuk, hanem a válságkezelés néhány legsürgetőbb feladatát, és ebben egyetértésre kell jutnia a kiválasztott miniszterelnök-jelöltnek, és mindazoknak a pártoknak, amelyek fontolgatják egy nemzeti válságkezelő kormány megalakítását.

A frakcióvezető megismételte, hogy valamennyi parlamenti pártnak felkínálják a tárgyalás lehetőségét. Akik erre készek, azokkal a vasárnap megkezdődött informális beszélgetések nyomán nagyon gyorsan formális tárgyalások indulnak - fűzte hozzá.
Lendvai Ildikó úgy vélte, hogy az előre hozott választás "békeidőben" nem egy politikai abszurditás. Az MSZP meggyőződése szerint azonban az előre hozott választásig eltelő hónapok most drámai gazdasági és társadalmi konzekvenciákkal járnának, ezért nem ezt az utat választjuk - hangoztatta.

A politikus elmondta, a frakció arra kérte a tárgyalódelegációt és a lehetséges partnereket is, hogy minél gyorsabb tárgyalásokra törekedjenek. Megjegyezte: remélik, hogy a következő napokban újabb frakcióülést tarthatnak a javasolt miniszterelnök személyéről, és a válságkezelés legfontosabb pontjairól, irányairól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását