2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fidesz azonnal "ugrálna"

Azonnal megkezdi az aláírásgyűjtést a Fidesz a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazáshoz, ha megnyílik erre a lehetőség - mondta Orbán Viktor, a párt elnöke hétfőn Budapesten tartott sajtóértekezletén az MTI kérdésére.
2007. szeptember 24. hétfő 17:58 - Hírextra

Ha a döntés megszületik, mi a lehető legrövidebb időn belül, azonnal megkezdjük az aláírások összegyűjtését. Nem várunk tovább, vártunk eleget. Optimistán várjuk az Alkotmánybíróság döntését, akkor azonnal mozgásba lendítjük a gépezetet - mondta Orbán Viktor a távirati iroda kérdésére.
A Fidesz szerdai elnökségi ülésén dönt a népszavazási kampány tartalmi és technikai részleteiről - tette hozzá a vezető. Az Alkotmánybíróság kedden tárgyal a kérdésekről, a testület sajtófőnöke szerint azonban a bíróság még nem dönt a három kezdeményezésről.

Orbán Viktor az MTI további kérdésére válaszolva hangsúlyozta: a kampányt több tízezer önkéntes munkájára szeretnék építeni, nem reklámokra, hirdetésekre. "Ez a legtakarékosabb, a leghatékonyabb, a legemberibb" - tette hozzá. A pártelnök azt mondta, szeretnének "néhány millió" forintot megtakarítani a népszavazási kampányon, és remélik, az erre vonatkozó javaslatukat megfontolja majd a parlament.

Nem érdemes úgy aláírásgyűjtést indítania a Fidesznek, hogy egymillió támogató szignó ne gyűljön össze. Kérdés, sikerül-e elérni a célként kitűzött másfél milliót - válaszolta a további kérdésekre Orbán Viktor.

A népszavazási kampány politikai vezetője Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője lesz, ha a politikus elvállalja a párt elnökségének felkérését - jelentette be Orbán Viktor.

A pártelnök kiemelte: a népszavazásnak nagyon világos, nagyon erőteljes, határozott emberre, politikai vezetőre van szüksége, nem kampányfőnökre, hanem egy népszavazási politikai vezetőre. Tarlós István szerdáig kért gondolkodási időt.

Orbán Viktor azt várja a népszavazási kampánytól, hogy létrejöjjön egy "történelmi szövetség" a középosztály és a rászorulók, leszakadók között. Mint mondta, bizalmi kapcsolatot szeretnének építeni ezek között a rétegek között, és a népszavazás ennek a szövetségnek az első lépése.
A Fidesz vezetője szerint Magyarországnak szociális piacgazdaságon nyugvó gazdaságpolitikára van szüksége a szociális háló újbóli felépítésére. Ennek középpontjában a megélhetési költségek kordában tartása áll. Úgy vélte, Magyarország egy minden korábbinál kiterjedtebb szociális válságba sodródott, a kormányzati politika elengedte azoknak a kezét, akik leginkább rászorulnak a szociális háló szolgáltatásaira. Az emberek 75 százalékának nincs megtakarítása, így kiszolgáltatott - fűzte hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: szociális jobboldalt kell létrehozni és a Fidesz támogatja a Polgári Szociális Bázist.

Tarlós István - a bázis alapítója - a sajtótájékoztatón elmondta: a szociális érzékenység ma sokkal inkább kitapintható a jobboldalon, mint a baloldalon. "Ordítóak" az elit és a tömegek vásárlóereje közötti különbségek - tette hozzá. A politikus a Polgári Szociális Bázissal kapcsolatban kiemelte, hogy nem kizárólag párthoz kötődő bázist szervez, a kezdeményezéshez civil szervezetek is csatlakozni szeretnének.

Orbán Viktor a 2006. október 23-i Fidesz-nagygyűlésén jelentette be, hogy népszavazásokat kezdeményeznek több témában.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezés ügyében hozott OVB-határozatok ismét szerepelnek ugyan az Ab keddi teljes ülésének napirendjén, de a tervek szerint még októberben 8-a után is tárgyalja a testület ezeket az ügyeket, több más népszavazási kezdeményezéssel együtt és csak ezt követően hozzák meg határozatukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását