2024. május 14. - Bonifác

A Fidesz lottóötös taktikája?

A jobboldal újra előrehozott választásokat akar, úgy, mint 2006-ban. Most azonban finomabb eszközökkel és kommunikációval, elkerülendő a 2006-os felsülés megismétlése.
2009. március 23. hétfő 12:33 - Kőrösi Viktor Dávid
Az „őszödi beszéd” utáni időszak az ellenzék számára ugyanolyan szerencsétlen volt, mint a kormány számára, bár a Fidesz inkább közép-, illetve hosszútávon. A kormánynak egészen mostanáig nem sikerül lemosnia magáról a beszéddel együtt kibukott hazugságokat, azaz a bevallott, tudatos félrevezetést. Ezt az azóta egyedüliként maradt kormánypárt, az MSZP egy jól sikerült miniszterelnök-váltással az őszödi legitimációdeficit nagy részétől (ha nem is az egésztől) meg tud szabadulni.

Törleszteni kell


A külföld "nem negatív"
A 4cast, a feltörekvő európai fejleményekről is rendszeresen helyzetértékeléseket közlő londoni gazdaságelemző és előrejelző ház hétfői elemzése szerint mivel "több mint egyértelmű" volt, hogy a Gyurcsány-kormány nem tudja kezelni a függőben lévő költségvetés-szerkezeti kérdéseket, a kormányfő félreállási szándékának bejelentése "egyáltalán nem negatív fejlemény". A cég prognózisa szerint "kezdetben várható valamelyes piaci zajongás", utána azonban a piacokra valószínűleg a kivárás lesz jellemző.

Forrás: MTI
Ezzel szemben a Fidesznél törleszteni kell, ugyanis a Gyurcsány lemondásáig tartó Kossuth téri demonstrációknak egészen a hétvégéig tartani kellett volna, mindemellett pedig Orbán Viktor hetvenkét órás ultimátumából sem lett semmi a világon. Ezek után igen sokan adtak hangot elégedetlenségüknek, amelynek farvizén a radikális jobboldal vélhetőleg erősödött pár százalékot. A Szövetség baja 2006-ban ugyanis az lett (utólag), hogy mindaz, amit mondtak szájkaraténak bizonyult, s kiderült, hogy nem volt mögötte lehetőség/bátorság elérni a kormány bukását.

A hétvége fejleményeinek, vagyis Gyurcsány lemondásának kezelése most finomabb – bár nem nélkülözi a logikai buktatókat. Azzal, hogy a Fidesz „nem tárgyal új kormányról”, csak az előrehozott választásokról, erőt demonstrál, úgy, ahogy tette azt az „őszödi beszéd” kiszivárgásának kapcsán is. A különbség annyi, hogy egyelőre a jobboldali nagypárt a lehetséges veszteségek minimalizálására törekszik, s nem igyekszik a folyamatok élére lépni. A mondandó („nem tárgyalunk, csak az előrehozott választásokról”) hatásos, ez rendben van.

Nem borítják a bilit

A Fidesz viszont, annak ellenére, hogy egyre többen kérik rajta számon a tényleges cselekvést, valószínűleg nem fogja kiborítani a bilit, s nem fogja az utcáról kikényszeríteni az előrehozott választásokat. Ez azt sejteti, hogy ők maguk is már leginkább a 2010-es választások biztos megnyerésében bíznak. Csak annyit tesznek a népszerűség fenntartásáért, amennyit feltétlenül muszáj. Ennek a politikának az előnye, hogy ha minden marad a mostani kerékvágásban, akkor igen hatékony eszköznek bizonyulhat az elsöprő választási sikerhez. Hátránya azonban az, hogy a politika igen gyorsan meg tud változni (erről éppen a szocialisták tudnak beszélni), s egyelőre azt sem tudjuk, hogy ki lesz az új miniszterelnök, s hogy az új kormányfőnek milyen társadalmi fogadtatása lesz.

„Az MSZP bukott párt” – mondja a Fidesz. Azonban, amikor a (mindenkori) kormányfő nyilvánosságbeli befolyása sokkal nagyobb mint a kormányé (a német mintára átvett kancellári típusú demokrácia ilyenkor üt vissza), akkor tulajdonképpen az ellenfél nem a kormány(párt), hanem a pártvezér, illetve az emblematikus figurák. Az MSZP-ben (és a kormányban) Gyurcsány Ferenc olyan mértékben testesítette meg a pártot (és a kormányt) hogy bukása egyértelműen az MSZP és a kormány bukása. Az ő felváltása viszont éppen ezért segíti a tiszta lappal indulás képzetét: új miniszterelnök választásával gyakorlatilag új arc testesíti meg a kormányt, azaz a korábbi hibák feledésbe merülhetnek, s elindulhat az MSZP, mint kormánypárt népszerűsége is felfelé.

Lottóötös taktika?


Ezzel Gyurcsány persze nem járna rosszul, hiszen az MSZP elnökeként – kicsit háttérbe szorulva – egyszer csak előbújhat még – ha nem is miniszterelnökként, de például jól fizető miniszteri székbe is pottyanhat egy választási győzelem esetén. Választási vereség esetén pedig nem semmisülne meg egy 10 százalékos középpárt élén.

A kivárásnak tehát az a hátránya, hogy sokféle elméleti veszély áll fenn, amelyek bármikor válhatnak gyakorlati buktatókkal. Gyurcsányt is hívták már lottóötösnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását