2024. június 1. - Tünde

Negyedszerre van költségvetés!

A korábbi két sikertelen szavazás és egy polgármesteri vétó után szombaton negyedszerre sikerült a nagykanizsai közgyűlésnek elfogadnia a város költségvetését, amivel a polgármester szerint a képviselők becsapták a választókat.
2009. március 21. szombat 14:17 - HírExtra
A 2006-ban a Fidesz támogatásával megválasztott Marton István a korábbi viták során is kifejezte, hogy a költségvetés elfogadását azért ellenzi, mert "soha nem látott összegű hitel" felvételével jár.

Az utolsó változat szerint mintegy 2,2 milliárd forintos hitelfelvétellel tervezett büdzsé helyett a szombaton összehívott rendkívüli közgyűlés keretében egy korábbi, 1,9 milliárdos hiánnyal járó változatot terjesztett be. Tuboly Marianna jegyző azonban közölte: ezt csak a korábban elfogadott, de polgármesteri "vétó" miatt felfüggesztett költségvetési rendelet visszavonásával tehetné meg.

Miután a jelenlévő képviselők körében nem volt meg a többség a visszavonáshoz, így a polgármesternek és a jegyzőnek alá kellett írnia a kihirdetésében két hete felfüggesztett rendeletet. Marton István szerint ezzel - utalva a büdzsét megszavazó fideszes és szabad demokrata városi politikusokra - a képviselők "vastagon becsapták választóikat", hiszen döntésük értelmében hamarosan mégis felülbírálják a büdzsé kiadási oldalát.

A rendelet alapján 20 milliárd forintos bevétel mellett 22,2 milliárd forintos kiadást terveztek, mintegy 10 százalékos deficittel. A csaknem 2,2 milliárd forintos hiányt 700 millió forintos működési hitel és 1,5 milliárdos hosszú lejáratú hitel felvételével fedezné a közgyűlés.
Marton István korábban azért kérte az ismételt tárgyalást, mert megítélése szerint a költségvetés sérti a város és az önkormányzat érdekeit, "dühöngő dilettantizmusnak" tartja, ami "pénzügyi káoszt" okozhat a városnak.
A nagykanizsai közgyűlés politikai és személyes viták miatt szinte minden kérdésben rendkívül megosztott, a polgármester és a fideszes alpolgármester, valamint a jegyző között a nyilvánosság előtt is vállalt ellentét feszül. A múlt év őszén történt két kilépésig fideszes többségű volt a testület, azóta egyik oldalnak sincs többsége a közgyűlésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását