2024. május 12. - Pongrác

Kóka levélben kérlelte Gyurcsányt

Kóka János arra kéri Gyurcsány Ferencet, hogy ragaszkodjon a Nabucco földgázvezeték közösségi támogatásához a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozón.
2009. március 19. csütörtök 07:00 - HírExtra
Kóka János azért írt levelet a miniszterelnöknek, mert hétfőn az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján szóba került a Nabucco építése is. A liberális politikus ezzel kapcsolatban írta: megdöbbenéssel értesült róla, hogy "Angela Merkel német kancellár kérésére (...) a Nabuccót kivették az Európai Unió ötmilliárd eurós gazdaságélénkítő csomagjának támogatandó energetikai projektjei közül".

Mint írta, az Európai Bizottság eredeti javaslata még 250 millió euró támogatást különített volna el a gázvezeték megépítésére, majd az összeg – jórészt a német kormányzat nyomására – 200 millió euróra csökkent. Világosan látható - folytatta Kóka János -, hogy az eddig uniós stratégiai projektként emlegetett Nabucco megvalósulását "tagállami különalkuk és lobbiérdekek igyekeznek teljes mértékben ellehetetleníteni".

A Magyarország térségében tapasztalható egyoldalú orosz gázfüggőség mérséklésének szükségessége azonban továbbra is indokolja a Nabucco-projekt megvalósulását, valamint egységes európai energiapolitika létrejöttét - hangsúlyozta Kóka János.

Levelében azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön és pénteken esedékes találkozóján ragaszkodjon a Nabucco közösségi támogatásához, a magyar Nabucco-bizottság által javasolt korábbi elképzelésnek megfelelően. Emlékeztetett arra, hogy a magyar parlament minden pártja a Nabucco-projekt mögött áll.

Az SZDSZ-es bizottsági elnök szerint a kormányfőnek százmillió európai polgár érdekében kell szót emelnie. "Nem engedhetjük, hogy Oroszország gázmonopóliumának fenyegetése eltántorítsa az uniót a vezeték megépítésétől" - fogalmazott levelében Kóka János.

Hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei nem jutottak egyetértésre arról a javaslatról, hogy a tavaly megmaradt mezőgazdasági pénzek terhére az Európai Bizottság finanszírozzon energiaügyi és távközlési beruházásokat a tagországokban.

A brüsszeli végrehajtó testület ötmilliárd eurós év eleji kezdeményezéséről - amely részét képezné az EU gazdaságélénkítési terveinek - rögtön ismertetése után világossá vált, hogy eredeti formájában nem számíthat osztatlan sikerre a tagállamok között.
A javaslatról várhatóan az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli ülésén döntenek.

A Nabucco ázsiai földgázt szállítana, de a források még bizonytalanok. A korábbi hírek szerint Irán és Azerbajdzsán területéről érkezne rajta - Törökországon keresztül - földgáz Európába, de lehetséges, hogy türkmén gáz is kerülne a vezetékbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását