2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vissza kell fizetni a kiosztott jutalmakat

Az AIG biztosítónak teljes egészében vissza kell fizetnie az adófizetőknek a vitatott jutalmakat, ezek összegével csökkentik a cégnek nyújtandó állami támogatást, közölte helyi idő szerint kedden Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.
2009. március 18. szerda 08:40 - HírExtra
Az ősz óta az életben maradásért küzdő AIG amerikai biztosítónál tavaly 73 vezetőnek fizettek ki 1 millió dolláros vagy annál nagyobb jutalmat, derült ki kedden a New York-i főügyész előzetes tájékoztatásából. Geithner kongresszusi vezetőknek írt levelében közölte: levonják a jutalmazásra kifizetett 165 millió dollárt a tervezett újabb, 30 milliárd dolláros állami támogatásból.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a kormány további erőteljes lépéseket tesz az AIG helyzetének rendezése érdekében. Ezt úgy kell végrehajtani, hogy csökkenjen a pénzügyi rendszert fenyegető kockázat mértéke, illetve minimalizálni lehessen az adófizetők veszteségét, írta.

A kormány eddig mintegy 180 milliárd dollárt hitelt nyújtott az óriásbiztosítónak az életben maradáshoz, ezért cserébe 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban. Az AIG nem reagált az eseményekre, de Edward Liddyt, a cég vezérigazgatóját szerdán hallgatják meg a képviselőház pénzügyi bizottságában.

A jutalmakon túl szintén közfelháborodást keltett, hogy az AIG a szövetségi segély egy részét - egyes értesülések szerint a felét, 93 milliárd dollárt, más információk szerint 120 milliárd dollárt - más intézményeknek, köztük európai bankoknak juttatott. Hatalmas összegeket kapott a Goldman Sachs bankcsoport, ezenkívül több pénzintézet, egyebek mellett a Merrill Lynch és a Morgan Stanley vezetői is extra juttatásokban részesültek az AIG segélycsomagjából. A The Wall Street Journal egyenesen azzal vádolta meg a kormányt, hogy pénzmosásra használta az AIG-t.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását