2024. május 4. - Mónika, Flórián

Őshonos halakkal a színes vadvilágért

Menyhalat telepítenek a Kerka patakba Kerkaszentkirály környékén csütörtökön; a sporthorgászok az őshonos halfajtákkal a zalai vadvizek élővilágát szeretnék színesíteni.
2009. március 18. szerda 10:32 - HírExtra
A haltelepítés a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Kara és a sporthorgász egyesület szakmai együttműködésével valósul meg - tájékoztatta Csécs Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke az MTI-t
A menyhal (Lota lota) főként a rekreációs, téli időszakban jelent új horgászati lehetőségeket a vizek partján.

A horgászok téli estéken számíthatnak rájuk leginkább, ilyenkor már éhesek, falánkak, ezért szinte minden csalira rámozdulnak. A menyhalak nyáron rejtőzködő életmódot folytatnak, de amikor lehűlnek a vizek és a többi hal már "vermel", téli álmot alszik, élénkké válnak.

Bercsényi Miklós egyetemi tanár szerint a menyhal a halfaunánk egyik értékes, különös faja. Azért is kuriózumnak számít, mert családjának - az elsősorban tengerekben élő tőkehalféléknek - egyetlen hazai képviselője. Többnyire a nagyobb folyókban fordul elő, a hűvösebb vizeket kedveli, gyakran még a mélyebb vizű pisztrángos szakaszokon is megtalálható. Télen, a leghosszabb éjszakák idején szaporodik, amikor a víz hőmérséklete 2-5 fokra hűl le.

A keszthelyi egyetemisták mesterséges körülmények között is tanulmányozták a halfaj viselkedését - számolt be Bercsényi a Georgikon Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszékén végzett vizsgálatokról. A vasi horgászvizekből kifogott menyhalakat a diákok laboratóriumi körülmények között szaporították és nevelték. Kipróbálták, hogyan nevelhető tápon, hogyan érzi magát különféle vízhőmérsékleteken. Kiderült, hogy az egynyaras menyhalivadék 22 fokos vízben is legalább olyan falánk, mint a hűvösebb, 10-15 fokos vizekben. A természetes vizek mellett így valószínűleg jó helye lenne a télen is horgászható kavicsbányatavakban is.

Bercsényi Miklós érdekességként megemlítette, hogy a horgászok számára különleges élményt nyújt a menyhal kifogása. Gasztronómiai értéket is képvisel: húsa kitűnő, szálkátlan, a mája pedig leginkább libamájhoz hasonlít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását