2024. június 17. - Laura, Alida

Konferencia az ezeréves gyulafehérvári főegyházmegyéről

Ezeréves a gyulafehérvári főegyházmegye, a jubileum alkalmából konferenciát tartottak szerdán Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE). A rendezvényen szó esett egyebek mellett a trianoni béke főegyházmegyét érintő hatásairól és a XVI. száza
2009. március 18. szerda 19:40 - HírExtra
Schanda Balázs, a PPKE dékánja megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Szent István által alapított gyulafehérvári püspökség az egyetlen, amelyet a trianoni békeszerződéssel teljes egészében elcsatoltak Magyarországtól. Felolvasta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek üdvözlő levelét, amelyben az állt: "Szent István lelki országa ma is él".

Marton József, a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola tanára rámutatott arra: Románia megígérte a vallás szabad gyakorlatát az újonnan uralma alá került magyar területeknek az első világháború után, ám "a helyi atrocitások nem kerülték el sem a római katolikus papságot, sem a híveket". A vallásszabadság azokban az esetekben is sérült, amikor hatósági engedélyhez kötötték az egyházi események rendezését - tette hozzá.

A jogsértésekhez sorolta, hogy a román hatóságok a főegyházmegye székhelyét át akarták tenni Csíkszeredára, ám ezt a pápa nem engedte, s a külföldi segélyeknek az állam igyekezett útját állni. Megemlítette azt is, hogy a romániai agrártörvény végrehajtásának eredményeként az egyházi birtokok 98 százalékát elvette az állam.

Az egyetemi tanár kitért arra, hogy a katolikus vallásról áttérőket az állam jövedelmező állásokkal kecsegtette. Adatai szerint az 1920 és 1937 közötti házasságkötések során minden harmadik román férfi magyar nőt vett el feleségül, s a frigyekből született gyermekek javarészt román nemzetiségűeknek vallották magukat. A megpróbáltatásokkal az erdélyi magyarok összetartozás-tudata erősödött, az antiklerikális hangok háttérbe szorultak, ami hozzájárult a katolikus egyház fennmaradásához - összegezte.

Szuromi Szabolcs, a PPKE egyetemi tanára arról beszélt, hogy Fráter György bíborost a gyulafehérvári főegyházmegye területén 1551-ben ölték meg I. Ferdinánd király parancsára. Utalt arra, hogy a kánonjog szerint püspök elleni támadás a pápa kiközösítését vonja maga után. III. Gyula pápa végül felfüggesztette, majd feloldotta a kiközösítést. A királynak azonban nem lett volna joga Fráter Györgyöt kivégeztetni, még akkor sem, ha felségáruló lett volna, mert egyházi méltóság volt - közölte Szuromi Szabolcs.

Rácz Lajos egyetemi tanár előadásában kifejtette: kevés magyar egyházmegyének lehet tudni pontosan az alapítási évét, a gyulafehérvári ezek közé tartozik. Felvetette, hogy egyes feltételezések szerint először Tasnád, majd Kolozsvár volt a központ, ahonnan a XI. század végére került jelenlegi helyére a ma már főegyházmegyei rangban lévő terület székhelye. Utalt arra, hogy az ortodox egyház befolyásának ez a térség volt a legjobban kitéve földrajzi fekvése miatt, a katolikusokhoz való csatlakozás politikai döntéssel valósult meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását