2024. május 3. - Tímea, Irma

Leáll a Budavári Sikló

Hétfőn megkezdődtek a Budavári Sikló tavasszal esedékes karbantartási munkálatai, ezért március 16-a és április 26-a között nem szállít utasokat - közölte a BKV hétfőn az MTI-vel.
2009. március 16. hétfő 14:30 - HírExtra
A közlekedési társaság szakemberei az esedékes felújítást idén átfogóan, valamennyi egységre kiterjedően - két ütemben - végzik, ami a gépészeti berendezések felújításán túlmenően a műtárgyakra, támfalakra is kiterjed. Ezért tart a megszokottnál hosszabb ideig a leállás - olvasható a közleményben.

Az első ütemben többnyire jármű- és pályafelújítási, valamint gépészeti munkálatok zajlanak. Az utasok komfortjának növelése érdekében faburkolatok, ülések, kapaszkodók szükség szerinti cseréjére, és a kocsiszekrények teljes felületének frissítő festésére is sor kerül.

A felújítás második ütemét őszre tervezik, amelynek pontos időpontját később határozzák meg.

A sikló 1986 óta üzemel. Az elmúlt időszakban az évenkénti néhány napos tavaszi és őszi leállások, illetve a kéthetenkénti egy-egy napos üzemszünet idején csak a ciklusrend szerinti vizsgálatokat végezték el rajta. A járművek üzembe helyezésük óta több mint 33 ezer üzemórát teljesítettek, ezért a forgalombiztonság érdekében szükségessé vált azok felújítása - áll a közleményben.

Az eredetileg gőzüzemű siklót Széchenyi Ödönnek, Széchenyi István gróf fiának a kezdeményezésére építették 1868 és 1870 között. A terveket Wohlfahrt Henrik készítette. 1870. március 2-án avatták fel; Európában második ilyen szerkezetként. A várban csak 1928-ban indult meg az autóbusz-közlekedés – addigra a turisták megkedvelték, így forgalma később sem csökkent. A második világháborúban súlyosan megrongálódott, és csak 1986-ra építették újjá. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Budav%C3%A1ri_Sikl%C3%B3)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását