2024. május 28. - Emil, Csanád

Álmatlanok a franciák

Naponta hét óránál is kevesebbet alszanak a franciák: évről évre lecsippentenek néhány percet a napi alvásidőből, 50 év alatt a napi szundi másfél órával csökkent.
2009. március 15. vasárnap 10:40 - HírExtra
Ezeket a számokat az álommal és az ébrenléttel foglalkozó francia intézet, az INSV által az alvás napja, március 18. alkalmából készített felmérés alapján tette közzé a párizsi Le Monde. A megkérdezett személyek átlagos alvásideje 6 óra 58 perc volt a hétköznapokon és 7 óra 50 perc a hétvégéken. A vizsgálat során a BVA közvélemény-kutató intézet ezer, 18 és 55 év közötti személyt kérdezett meg interneten alvási szokásaikról.

A megkérdezettek 33 százaléka - különösen a 35 éven felüliek - hétköznapokon hat órát vagy még kevesebbet durmol az ágyban. A hétvégeken csak 17 százalék az ilyen keveset alvók aránya. A felmérésben részt vett személyek egyharmada állította, hogy rosszul alszik, 55 százalékuk pedig 8-9 órát szeretne aludni.

A számadatok szerint a franciák évente másfél hónappal kevesebbet alszanak annál, mint amire szükségük lenne.

Az INSV a minőségi alvás előmozdítása érdekében közzétette "alváskalauzát", amelyben azt ajánlja, hogy minden nap, hétvégén is ugyanakkor feküdjenek le és keljenek fel az emberek, és már az első ásítás nyomán bújjanak az ágyba - ha nem teszik, az alvási inger elmúlik és legközelebb csak a következő ciklusban, 90 perccel később tér vissza.

Kerülni kell továbbá az esti sportolást, az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Ajánlott a könnyű vacsora, a 18 fokos, sötét szoba: a melatonin, az álomsegítő hormon a sötétben választódik ki.

De aki nem tud elsőre elaludni, jobban teszi, ha felkel és megvárja a következő ciklust - olvasható a francia álomkalauzban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását