2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A romániai magyarok méltóságteljesebben ünnepeltek

Erdély számos településén méltóságteljesen ünnepelték meg a romániai magyarok az 1848-49-es szabadságharc évfordulóját.
2009. március 15. vasárnap 19:15 - HírExtra
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az idén Székelykeresztúron rendezte meg központi ünnepségét. A székelyudvarhelyi megemlékezésen részt vett Gyenesei István önkormányzati miniszter is, aki megkoszorúzta a helyi Vasszékely szobrot és az agyagfalvai szoborcsoportot.

Csíkszeredában is koszorúzással és ünnepi felvonulással emlékeztek meg a forradalom és a szabadságharc hőseire, az esti órákban fáklyás felvonulást rendeznek. Gyergyószentmiklóson a helyi római katolikus templom elől indult délben a huszárok vezette ünneplő menet Petőfi Sándor szobrához, amelyet a résztvevők megkoszorúztak. A székelyföldi városban egy népművészeti, valamint 1848-as emléktárgyakból álló tárlatot is megnyitottak.

Sepsiszentgyörgyön megkoszorúzták az eprestetői csata emlékművét, Gábor Áron emléktábláját, valamint a helyi Erzsébet parkban található 1848-49-es emlékművet. Marosvásárhelyen a Székely Vértanúk emlékműnél hangzottak el ünnepi beszédek.

Aradon a Szabadság-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd a helyi színházban kulturális műsorral zárult az 1848-as megemlékezés. Szatmárnémetiben szintén Petőfi Sándor ottani szobránál tartottak megemlékezést, amely a helyi színházban zárul gálaesttel. Nagyváradon megkoszorúzták Rulikowszky Kázmér lengyel és Nicolae Balcescu román szabadságharcos szobrát, akárcsak a Szacsvay Imréről, az 1848-49-es országgyűlés vértanú jegyzőjéről mintázott műalkotást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását